Livsmedelsbranschen är viktig för Dalarna, för landskapet, sysselsättningen, matkulturen och människorna som besöker eller bor i Dalarna. Dalarnas livsmedelsföretag har en nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle men verkar i en tuff bransch som domineras av ett fåtal multinationella bolag. Satsningar på innovation är lägre än i andra branscher vilket resulterar i låg förnyelsegrad och
standardiserade produkter som utsätts för hög konkurrens.
Projektets mål är att stärka livsmedelsföretags innovationskraft och utveckling av nya
marknadserbjudanden som möter kundernas efterfrågan på hållbara livsmedel. Cirkulär och
innovativ användning sidoflöden ska utvecklas och bidra till ökat förädlingsvärde i
livsmedelskedjan.
Innehåll
Projektets ska stärka innovationsförmågan hos små och medelstora livsmedelsförädlande företag i Dalarna genom att, utifrån behov, lotsa företagen till rätt kompetens, erbjuda individuell coaching och leda innovationsfrämjande aktiviteter.
Entreprenörskap och förnyelseförmåga ska stärkas i innovationsprocesser där nya affärsmodeller och hållbara kunderbjudanden står i centrum. Aktiviteterna ska även koppla företagen till tillgängliga resurser i det regionala och nationella innovationssystemet.
Projektet bidrar till att Dalarnas livsmedelsföretag blir mer innovativa, konkurrenskraftiga, hållbara och attraktiva. Dalarna Science Park stöttar livsmedelsföretag genom skräddarsydda insatser. Vi utgår alltid från företagets situation och lär känna verksamheten. Projektet erbjuder en innovationslots, affärsutvecklingsstöd och särskilda insatser kring kommunikation, finansiering, livsmedelslagstiftning, restströmmar och svinn.
Fakta
Projektperiod: 2023-07-01 –2026-06-30
Projektägare: Dalarna Science Park
Totalbudget: 9 miljoner kronor
Finansiärer: Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Dalarna