I ett land där mer än hälften av den svenska ullen fortfarande går till spillo, växer en ny berättelse fram. Den börjar i Dalarna och projektet The Swedish Wool Initiative, som leds av Axfoundation tillsammans med Dalarna Science Park.
2023 lanserades den första versionen av Svensk ullstandard – ett klassificeringssystem som gör det möjligt att ta tillvara på en av våra mest förnybara naturresurser: ullen. Nu, efter praktisk testning och ovärderliga insikter från både fårägare och varumärken, är en ny och förbättrad version här.
– Vi ser ett växande intresse från företag i flera olika branscher. Ull ses alltmer som en cirkulär och förnybar råvara. Det här systemet hjälper oss att möta industrins behov, både idag och imorgon, säger Lina Sofia Lundin, projektledare på Dalarna Science Park.
Hösten 2024 samlades aktörer från hela värdekedjan i Dalarna för att tillsammans klassificera ull enligt standarden. Resultatet? Tre ton svensk ull samlades in – och sorterades för hand av experter.
Klassificeringen som öppnar dörrar för fler
Ullens kvalitet bedöms av utbildade ullklassificerare och delas in i olika klasser. På så vis kan mindre partier från små gårdar ändå matchas mot industrins behov. Det här öppnar upp för en mer inkluderande marknad, där även småskaliga aktörer kan vara med och bidra till den svenska textilindustrins omställning.
Klassificeringen gör det möjligt att ta tillvara på den stora variationen av ull som finns i Sverige – och skapar en mer inkluderande och hållbar textilmarknad. Samtidigt minskar behovet av importerad ull, som ofta är producerad under sämre villkor för både djur och miljö.
– Det betyder mycket att få ett sådant här system på plats – ett steg närmare att som fårägare få avsättning för ullen, säger fårägaren Stina Olsson från Lima.
Från gård till varumärke – en ny väg för svensk ull
Svenska varumärken som tex. Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden och Klippan Yllefabrik är redan engagerade. Med den nya standarden kommer de nu att kunna köpa in större mängder svensk ull – med rätt kvalitet, spårbarhet och lägre klimatavtryck.
– Det här är ett tydligt exempel på hur innovation och samarbete kan lösa ett konkret problem. Ullen finns – men vi har saknat strukturer för att ta tillvara på den. Nu börjar det förändras, säger Lina Sofia Lundin.
En hållbar framtid, fiber för fiber
Bakom den svenska ullstandarden står The Swedish Wool Initiative – ett brett samarbete mellan aktörer från hela värdekedjan. Initiativet samlar ullspecialister, ullmäklare, fårklippare, fårägare samt varumärkena Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden och Klippan Yllefabrik.
Svensk ullstandard förvaltas av branschorganisationen Arena Svensk Ull.
Vill du läsa mer eller ladda ner den nya versionen av Svensk Ullstandard? Den finns tillgänglig via: Reviderad Svensk ullstandard – Arena svensk ull
Mer information om arbetet hittar du här
SVTs reportage från Stiernhööksgymnasiet
SVTs intervju med projektledare Lina Sofia Lundin om ullens användningsområden