Varför händer det ingenting med utvecklingen av längdskidstavar? Skulle det gå att få ut mer kraft i varje stavtag med en annan utformning? Så tänkte dåvarande landslagsåkaren Mikael Östberg under ett träningspass 2007. Där och då såddes fröet till vad som i dag är MODD, en exklusiv och patenterad skidstav som skidvärlden börjat prata om allt mer.
Utvecklingsresan för MODD har varit lång och även lite krokig, berättar Mikael.
– Från det att jag först fick idén började jag skissa på ett handtag som kan fällas ut och fungera som en liten hävarm. Den lösningen fick jag patent på 2008.
Vid den här tiden var Mikael inte intresserad av att vidareutveckla idén på egen hand, så han tecknade avtal med ett sportföretag som skulle ta hand om både utveckling och försäljning.
– Men staven som de tog fram sålde inget vidare, så tyvärr tog det aldrig fart.
Individuella val
Då avtalet med sportföretaget gick ut 2021 bestämde Mikael att ge idén en andra chans, men nu i egen regi. Utöver det patenterade handtaget ville han arbeta vidare med materialet i staven och med individuella anpassningar.
– Den optimala staven är både lätt och styv. Ju styvare, desto bättre, så tänker alla traditionella stavtillverkare. Vad som är unikt med MODD är att du väljer styvhet utifrån din vikt och till och med utifrån dagsform, förklarar Mikael.
– Som det är i dag har en åkare som väger 90 kg samma flex i staven som en åkare som väger hälften så mycket. Jag kan tycka att det är lite märkligt. Jämför med stavhoppning, här det varit självklart i många år att stavhopparna har egna, individuella stavar.
Tester visar att MODD kan förbättra åktiden med cirka 1 procent, vilket kan motsvara ett par minuter för en elitåkare i ett långlopp. Ju längre åktid, desto större tidsvinst.
En annan faktor som gör att MODD sticker ut i mängden är satsningen på cirkularitet. Om en MODD-stav bryts eller skadas går den att laga utan någon märkbar försämring av prestandan, så du behöver inte köpa en ny.
– Alla aspekter av hållbarhet är viktiga för oss, vi ska inte slösa på resurser, säger Mikael.
Vinnande cirkularitet
För att komma vidare med MODD sökte sig Mikael Östberg till Dalarna Science Parks företagsinkubator hösten 2023. Här träffar han regelbundet affärscoacher, andra startups och får tillgång till nya nätverk och inbjudningar till olika event.
– Att vara med i inkubatorn betyder jättemycket. Jag får stöd av affärscoacherna i alla slags frågor, som att söka leverantörer, bestämma affärsmodell och bygga upp ett team.
Linnea Borgström är hållbarhetsspecialist och en av Mikaels coacher. Hon är imponerad av MODD som innovation och av Mikael som person.
– Hans fokus på cirkularitet är klockrent. Dessutom matchar produkten ett existerande behov och så är det inte med alla innovationer. Jag tycker MODD har alla rätt hittills och tror att de kan revolutionera ett segment av branschen. Det kommer att bli väldigt intressant att följa teamets resa.
Inte för alla
Staven MODD finns för sju olika viktintervall och i två utföranden, P1 och P2, där ”P” står för pole (stav på engelska), och kostar från 10 000 kronor.
Under utvecklingsarbetet har Dalelvens Produktutveckling tagit fram prototyper och konstruktionslösningar. Ett antal landslagsåkare har fungerat som testgrupp.
– Vi vänder oss till en smal målgrupp, så just nu är vår strategi att spinna på den nyfikenhet som finns och få åkare att prata ännu mer om MODD.
Till skillnad från många andra stavtillverkare kommer MODD inte att ge några fria exemplar till eliten av den mest exklusiva modellen P1 och de kommer inte heller att sälja stavarna till underpris.
– MODD är en exklusiv, innovativ produkt och det ligger mycket utvecklingsarbete bakom, så priset är berättigat. Vi kan stå för det.
MODD är ett av företagen som deltar i Dalarna Science Parks inkubatorprogram som är finansierat av EU och Region Dalarna.