När världen gungar på grund av geopolitiska konflikter öppnas kanske nya möjligheter. För inte nog med att vi har en osäker omvärld där öppenhet och frihandel ifrågasätts, har vi samtidigt resursbrist och ökande klimatförändringar. Handelsbarriärer och stigande råvarupriser gör att vi kanske måste tänka om, att använda resurser klokt är inte längre en fråga om att vilja väl, det kanske är en fråga om att överleva och växa som företag.
Jag besökte Leksand knäckebröd förra veckan och de imponerar med sitt sätt att jobba för hållbarhet och för dem är det inget nytt. Det började redan för flera generationer sedan, när stigande energipriser gjorde energieffektivisering nödvändig för att överleva som företag.
Så i detta nya landskap där nya resurser är begränsade kan en cirkulär ekonomi bli en del i affärsstrategin för att säkra konkurrenskraften i framtiden. Företag som kan förlänga livslängden på material, skapa nya cirkulära affärsmodeller och hitta värde i restströmmar kommer inte bara att stå starkare, de kommer kanske att leda utvecklingen.
I Dalarna ser vi tecken på att fler inser att denna omställning är nödvändig. En färsk Novusundersökning visar att nära en fjärdedel av Dalfolket redan ser vårt län som en förebild när det gäller att ta vara på restströmmar/avfall. Samtidigt svarar nästan hälften att de inte vet. Det pekar på en enorm möjlighet att visa upp allt det arbete som faktiskt pågår.
Att efterfrågan finns är tydligt, nästan nio av tio har en positiv inställning till företag som använder återvunna material i sina produkter. Det ger ett starkt mandat för förändring. Dessutom anser fler än hälften av invånarna att Dalarnas företags hållbarhetsarbete kan skapa bättre utvecklingsmöjligheter för hela regionen.
På Dalarna Science Park undersöker vi just nu kraften i den här rörelsen. Tillsammans med AxFoundation undersöker vi hur vi kan ta tillvara på den ull som idag slängs och istället omvandla den till en resurs för framtiden. I vår Cirkulära industriaccelerator, som startade 2024 och är den enda i sitt slag i Sverige, kopplar vi samman etablerade industrier med innovativa startups för att identifiera möjligheter att skapa nya värden av restströmmar. Vi undersöker också hur företag i norra Mellansverige kan jobba ihop för att cirkulera mer material.
Vi vill att Dalarnas företag ska se affärsmöjligheten och vara med långt fram i den cirkulära omställningen. Men då krävs fortsatt mod, mer innovation och samarbete. De företag som inte agerar kanske riskerar att hamna på efterkälken i en värld där resurser blir begränsade och konsumenter allt mer medvetna.
Vill du fördjupa dig i hur cirkulär ekonomi kan bli din största konkurrensfördel? Då ska du inte missa vårt frukostseminarium Dalarna Talks den 15 maj. Då gästar hållbarhetsprofilen Mattias Goldmann och delar sina tankar om hur vi tar tillvara på det unika ”smashläge” som cirkulär ekonomi innebär – både för vår region och för världen.
Läs våra nyhetsbrev och prenumerera!
Här hittar du även vårt arkiv med tidigare utgåvor från Dalarna Science Park.