När Pontus Lindberg lämnade en stressig period i skogsbranschen bakom sig hann tankarna ikapp och en idé föll på plats.
– Jag hade länge funderat på hur virkesmätningen skulle kunna göras annorlunda och plötsligt visste jag, säger Pontus som nu utvecklar idén tillsammans med sitt team.
– Vårt mål är att göra skogsbranschen mer hållbar, samtidigt som vi skapar Dalarnas nästa stora techframgång.
Så snart Pontus Lindberg hade formulerat sin idé började han räkna på den.
– Jag har läst teknisk fysik och behövde bevisa min tes i siffror innan jag kunde tro på den. Men när allt stämde var jag övertygad, matematiken ljuger inte.
Pontus frågade gode vännen och tidigare studiekompisen Felix Järemo Lawin om han ville vara med och vidareutveckla idén. Felix, som är doktor i datorseende, tackade ja och föreslog i sin tur en tredje partner: Andreas Robinson som också är doktor i datorseende och som dessutom forskar inom datorseende och AI.
– Att även Andreas ville vara med är perfekt. Eller som affärscoachen Jörgen Bond sa under förinkubationen: ”Det här blir bara bättre och bättre.”
Tillsammans bildade trion bolaget Svepreg som idag har fullt fokus på att utveckla och testa Pontus idé.
Exakt hur lösningen är utformad är ännu hemligt – planen är att lämna in en patentansökan under våren.
– Vad jag kan säga är att idén bygger på hög precision, något som efterfrågas och är jätteviktigt när stora mängder virke ska hanteras. Här kan små felmätningar motsvara värden för många miljoner kronor, förklarar Pontus.
Annorlunda marknad
I Sverige ska det virke som köps och säljs mätas enligt virkesmätningslagen. Syftet med lagen är att skapa en väl fungerande virkesmarknad där både säljare och köpare har möjlighet att bedöma om ersättningen för virket är korrekt. Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet och ska kontrollera hur väl företagen lever upp till lagstiftningen.
I dag använder alla stora skogsbolag virkesmätningstjänster från den ekonomiska föreningen Biometria som därmed har något av en monopolställning.
Pontus, Felix och Andreas är medvetna om att de ger sig in på en speciell marknad och vet att vägen framåt går via Biometria. Alternativet är att sälja lösningen till aktörer i andra länder.
– Vi har en pågående dialog med Biometria sedan i höstas, så vi får se var den landar. Men det är också intressant att kika utanför Sveriges gränser. Vi har faktiskt redan fått förfrågningar från Skottland där de är intresserade av vår idé.
Inkubatorn bra tillväxtmiljö
Sedan drygt ett år tillbaka är Svepreg en del av Dalarna Science Parks inkubatorprogram. Jörgen Steen är teamets huvudcoach och han ser stora fördelar med kombinationen av forskning och entreprenörskap.
– Deeptech-företag som Svepreg gör Dalarnas näringsliv mer modernt och mer konkurrenskraftigt, så de är jätteviktiga för oss, säger Jörgen.
Pontus är för sin del mycket nöjd med stödet som teamet får och säger att det bidragit starkt till Svepregs snabba utveckling.
– Affärscoacherna är grymma. De pushar oss utanför komfortzonen hela tiden och ställer väldigt relevanta frågor. Det är också tack vare inkubatorn som vi fått innovationsmedel från Region Dalarna och det fina entreprenörsstipendiet på 200 000 kronor från Åforsk, berättar Pontus.
De tre grundarna ser nu fram emot att kunna driftsätta en fullskalig prototyp som kan samla in data under en längre tid. Därefter behöver teamet bearbeta alla data och vässa algoritmen ytterligare.
Parallellt med det kommer Svepreg att söka en stark investeringspartner med kunskap om branschen.
– Vi siktar på att ha det första kommersiella systemet i drift om knappt två år. Dalarna behöver ett nytt stort techbolag och förhoppningsvis heter det Svepreg!