VivoLab – med världen som arbetsfält
För några år sedan var de nya som företagare, utan egentlig kompass, och med tusen frågor. Nuläget?
– Senast 2026 är planen att ha byggt en läkemedels- och medicinteknisk utvecklingsenhet i Dalarna med 35-40 anställda. Vi hade aldrig klarat det här utan all expertis och hjälp på vägen, säger Fredrik Bokvist, överläkaren som tillsammans med en kollega gjort en helomvändning och nu blivit entreprenörer på en global marknad.
Det var inte länge sedan Fredrik Bokvists och Lars Thelins yrkesliv bestod av intensiva dagar inom sjukvården. I sina roller inom intensivvård och anestesi var det en förutsättning att behärska olika tekniska hjälpmedel samt förstå effekten av en stor mängd med läkemedel.
Ett intresse för teknik och läkemedel växte fram och ledde till en för framtiden avgörande fråga: ”Tänk om vi kan göra detta också?”
– Vi spånade fram en mängd olika idéer utifrån alla de olika erfarenheter vi hade, i tid var det här 2017. Infallsvinklarna var många, men vi fastnade för idén med luftfilternappen. Utgångspunkten var att vi hade småbarn hemma, och det hörde till att de ibland blev förkylda och täppta i näsan. Vi såg problemet i att stoppa en vanlig napp i munnen på barnen eftersom den täppte till det enda återstående luftintaget. Lars började klippa i napparna och öppna upp dem för att skapa ett bättre luftflöde och snart var idén omsatt till den första prototypen.
Experter på att söva människor, inte bygga företag
2018 kom Lars och Fredrik i kontakt med Almi och Region Dalarna där de fick stöd och lån för att kunna ta fram en produkt för marknaden. Nästa steg kom 2019 när VivoLab AB blev ett inkubatorföretag på Dalarna Science Park och blev inkluderade i affärsutvecklingsprogrammet.
– Jag är duktig på att söva folk, men visste inte riktigt hur man driver ett företag. Det var helt nya fält för mig, med en massa nya frågor. Ingen av oss var dålig på det vi gjorde, men med en fantastisk hjälp och guidning av olika aktörer på vägen så har det gått väldigt bra. När vi inte visste hur vi skulle göra fick vi stöd med allt som hör ett företagande till, som affärsmodeller, finansiering, marknadsföring och mycket mer.
Tidigt deltog Vivolab på en internationell resa till Asien med Dalarna Science Park som gav dem insikter om marknader utanför Sverige. Genom Dalarna Science Park har de även fått råd, nätverk och kontakter via det internationella nätverket Enterprise Europe Network.
Under fjolåret kunde nappen – som går under namnet Breease® – släppas på den nordiska marknaden, i Sverige, Norge och Finland. I år anslöt även i Danmark och Indonesien.
I skrivande stund finns tio nordiska återförsäljare av produkten som vänder sig till barn i åldern 6-36 månader. Den stora skillnaden mot vanliga nappar är den inbyggda, utbytbara filterkapseln som reducerar luftföroreningar. Därtill kan nappen med fördel användas vid förkylningar, pollenallergier och så vidare.
– Luftföroreningar upplevs kanske inte som ett problem i Norden rent allmänt, men i storstäderna kan det bidra till astma och andra sjukdomar. Tittar vi ut i världen är det ett väldigt stort problem, som i Shanghai, New Delhi och den typen av mångmiljonstäder. All intensiv biltrafik, kolkraft, och så kom coronan… Det finns många miljöer där behoven av våra produkter är stora och vi förhandlar nu med distributörer i Indien, Sydkorea och Taiwan.
En marknad utan gränser
Egentligen har allt fram tills dags dato skett i mindre skala. Det är med start nu och framåt som ”det verkligen händer”. Fredrik berättar om processen med andra produkter som börjat, som nappen till barn mellan 0-6 månader. Men det stannar inte där.
– Vi gör vår tredje finanseringsrunda precis just nu, den förväntas vara klar innan sommaren. De första två gjordes under 2020 och 2021 och var kopplade till sådd- och tillväxtinvesteringar. Den finanseringsrunda som sker nu är mycket större där vi ser samarbete med större aktörer som kan se en långsiktighet med sina investeringar.
I höst väntar sen en lansering av vår napp miniBreease®. Det är hur stort som helst. Vi har även gått vidare med våra inhalationsprodukter och tagit ett kliv in i läkemedelsbranschen. Inhalationsprodukterna miniMist® består av flera plattformar för drug-delivery där vi skrivit avtal för olika utvecklingsprojekt. Många av formuleringarna är helt unika samt exklusiva för oss med relativt kort väg till marknaden. Inom kort kommer Dalarna att ha en egen läkemedelshub, vilket är unikt.
Basen stannar i Dalarna
För VivoLab AB är det lokala viktigt, och det är i Dalarna som basen ska ligga.
– Det är här vi vill verka av flera skäl, och vi har sagt att allt vi gör ska utgå från Sverige. Vi vill ha kontroll för att slippa IP-stölder, kvalitetsbrister och så vidare. Sen kommer vi att växa organiskt med en intern produktion som stöttas upp av en extern sourcing. I personal pratar vi om att 35-40 anställda ska vara på plats innan 2026.
För att kunna attrahera rätt kompetenser till den kommande satsningen har VivoLab sökt kontakt med Northvolt som rustar inför sin stora etablering i Borlänge.
– Vi ser likheter i behoven av arbetskraft. Vi ska båda anställa individer till en kritisk verksamhet och det är ofta att det finns fler akademiker i familjerna som ska lockas hit. Det är bra att känna till varandra och vi på VivoLab kan erbjuda avancerade tjänster som är attraktiva för högutbildade som vill ta steget och flytta till Dalarna. Det är en bra dialog vi har med bland annat Northvolt.
Under våren gjorde VivoLab AB en exit ur inkubatorprogrammet där mycket har hänt på kort tid. Fredrik kan se tillbaka på intensiva år, fyllda av utmaningar och utveckling, där han och Lars nu knackar på dörren till globala framgångar som de bara kunnat drömma om.
Fredrik säger att han är tacksam över att kunna vara verksam i Sverige där det finns en bra grogrund att växa med sina idéer, där det ”offentliga” som han uttrycker det, på olika sätt kuggar i för att hjälpa företagare framåt.
– Sverige är fantastiskt och lite av ett möjligheternas land tack vare alla stöd som finns, och där är Dalarna Science Park en viktig del.
Victoria Ställberg, chef för företagsutveckling på Dalarna Science Park har följt Vivolabs utveckling de senaste åren är imponerad av företagets utvecklingsresa.
– Fredrik och Lars har gått från att ha varit framstående läkare och som med sitt mod, starka driv och entusiasm nu blivit framstående entreprenörer. De är ute på en resa som kommer att ta dem precis dit de vill, för det har de visat att de har kapacitet till. Det har varit väldigt stimulerande att få stötta dem i utvecklingen av Vivolab och det ska bli lika roligt att få följa deras fortsatta resa utanför inkubatorn. De har i stort sett hela världen framför sig så vi vill önska dem lycka till!
Tips och råd
–En bra idé behöver tid att mogna fram. Lägg upp en tidsplan och dubbla den. Alla entreprenörer tänker att det ”är klart på ett halvår”. Kör efter devisen ”under promise and over deliever”, det vill säga tänk dig för innan du lovar en kund något.
–Tänk inkludering som entreprenör. Få med dig dina anhöriga, informera vad som händer, ge dem en förståelse för processen som pågår. Det är viktigt eftersom en stor del av din vakna tid går åt till att tänka på företaget.
– Ta ledigt om du kan och checka ut. Då kommer ofta nya, friska tankar. Det är viktigt att zooma ut ibland för att få perspektiv.
– Vi har gjort massor av misstag. Det är lätt att säga att man inte ska vara rädd för att misslyckas, men det går inte att veta allting i början. Så missa inte chansen att göra ett misstag. Lär av det som händer istället. Misstagen är nästan det viktigaste man gör och ger oss mängder med möjligheter.