Ull från Dalarna blir till innovativa produkter

Ull från Dalarna blir till innovativa produkter

I en pilot under hösten har cirka 3 ton ull samlats in från ca 30 fårgårdar runt om i länet. Ullen sak sedan klassas och bedömas för att enklare matchas med rätt köpare och ändamål. Under ett par dagar i november samlades experter från Sverige och Norge på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik för att genomföra klassificering och utbyta erfarenheter.

Ullen kan användas till allt från bygg till inredning

Svenska fårägare producerar ca 1000 ton ull årligen, varav större delen blir avfall. Samtidigt importerar Sverige ca 1700 ton ull per år. Brist på marknadsförutsättningar gör att svensk ull idag ses som en biprodukt från köttindustrin, vilket leder till resursslöseri. Samtidigt väntas den globala efterfrågan på textilfibrer öka med 150 % till 2050, vilket är en miljöutmaning då majoriteten av dagens textilier består av miljöskadliga syntetfibrer och bomull.

Samhället har därför behov av lösningar som kan möjliggöra en övergång till en cirkulär och hållbar textilindustri. Svensk ull är en lovande råvara som kan förse svensk industri med ett regionalt producerat, biobaserat och återvinningsbart material. Den insamlade ullen kan användas till produkter inom bygg, möbler, mode, outdoor och heminredning.

Swedish Wool Initiative i Dalarna ska bana väg för storskalig ullproduktion

Piloten med ullinsamlingen genomförs inom projektet Swedish Wool Initiative, som leds av Axfoundation tillsammans med Dalarna Science Park, och med syftet att skala upp användningen av svensk ull.

‒ Det vi undersöker är modeller för insamling och klassning som kan skalas upp i fler regioner, men det handlar också om att säkra upp en god råvara så att all ull kan användas till sitt högsta värde, säger Lina Sofia Lundin, projektledare, Dalarna Science Park.

Projektet involverar partners längs hela värdekedjan: Arena Svensk Ull, CTH Ericson of Sweden, Filippa K, Houdini Sportswear, Högskolan Dalarna, Insjöns väveri, Dalarnas Fåravels-förening, Röyk, Science Park Borås, Sätergläntan, Tiger of Sweden, Ullkontoret, VERK, Väveriet i Bollnäs,  Wool Rebel, Wålstedts ullspinneri och Åddebo Ull.

Mer information om arbetet hittar du här

SVTs reportage från Stiernhööksgymnasiet

SVTs intervju med projektledare Lina Sofia Lundin om ullens användningsområden

The Swedish Wool Initiative

Svensk Ullstandard