Tidiga julklappar – Dalarna går från botten till toppen
Ledarartikel i nyhetsbrev #12
Två rapporter kanske inte är vad man vanligtvis önskar sig i julklapp, men i detta fall är de riktiga gåvor. När årets regionala GEM-rapport presenterades av Entreprenörskapsforum och Örebro universitet förra veckan kom en härlig julklapp: Dalarna har klättrat från en bottenplacering till en av toppositionerna inom entreprenörskap i Sverige.
Rapporten visar att mellan åren 2021 och 2023 ökade andelen entreprenörer i Dalarna från under 3 procent av befolkningen i arbetsför ålder till över 7,5 procent. Det är en imponerande förbättring som tagit länet från plats 20 till plats tre!
Jag är övertygad om att denna framgång inte är en slump. GEM-rapporten pekar på ökat nyföretagande både i tidiga och senare faser – precis det vi arbetat intensivt med under senare år. Dessutom visar Dalarnas entreprenörer beundransvärda drivkrafter: över 40 procent startar bolag i syfte att kunna förändra världen. En vanlig orsak till nyföretagande, att hitta en försörjning, var det bara 15 procent i Dalarna som angav vara skälet för att starta företag. Det är den lägsta siffran i landet. Men, som Annie Lööf avslutade årets sista Dalarna Talks med att säga, det finns ingen motsättning i att kunna göra gott och att samtidigt tjäna pengar. Vi behöver ekonomiskt starka bolag för att skapa tillväxt som kan bidra till förändring både i Sverige och i världen.
Bakom Dalarnas entreprenöriella framgång ligger strategiska regionala satsningar inom både näringsliv, akademi och offentlig sektor. Rapporten lyfter bland annat fram vikten av samverkan mellan dessa parter som orsak till framgångsrikt entreprenörskap.
Att utveckla dessa samarbeten och få dem att bidra till vår innovationsmiljö är en viktig uppgift för oss som science park. Hur vi går tillväga kan du läsa mer om i vår alldeles egna Innovationsrapport 2024 som lanserades i slutet av förra veckan. Under året har vi hos oss på Dalarna Science Park genomfört 23 utvecklingsprojekt. Vi har antagit 11 nya företag till inkubatorn och vi har lockat 48 etablerade företag att delta i våra utvecklingsprogram. Vi har också hunnit med att genomföra 49 kommunbesök samt att vi har erbjudit 69 öppna föreläsningar och workshops. Bland årets höjdpunkter finns firandet av inkubatorns 20-årsjubileum. Resultatet av inkubatorns arbete hittills är att de bolag som genomgått inkubatorn sedan starten gemensamt omsatte 1,2 miljarder kronor senaste fulla räkenskapsåret. Dessutom har dessa bolag tillsammans skapat nära 600 arbetstillfällen.
Under 2024 har vi också lanserat den Cirkulära Industriacceleratorn, Sveriges första i sitt slag. Syftet är att främja hållbarhet genom att matcha industrins restströmmar med innovativa startups. Andra glädjande nyheter från året är att Dalarna Innovation Days slog rekord med över 1 700 anmälningar!
Det är min förhoppning att alla dessa insatser visar på hur det är möjligt att vända en regional utveckling. Det är bevisat att det är genom samverkan som vi når framgångar vilket ger oss en påminnelse om att framtiden är något vi skapar tillsammans. När politiska beslut, privata initiativ och en gemensam stark vilja att förändra, går hand i hand, kan det hända att de mest önskade julklapparna hamnar under granen.
Min julhälsning blir att vi nu kan ta jul med den sanna känslan av att Dalarna är Sverige nästa tillväxtregion!
Jag ser fram emot ett spännande och säkert omvälvande 2025 med stora globala förändringar på agendan. I Dalarna ska vi fortsätta arbeta för att skapa nya företag av brinnande idéer, stimulera länets stora bolag att fortsätta innovera och på så sätt befästa vår position som tillväxtregion.
Stort tack för i år och väl mött 2025!