Positiv utveckling inom livsmedelsförädling i Dalarna
I Dalarna sysselsätts närmast tio tusen personer inom livsmedelskedjan och det finns potential att öka ännu mer. Värdet av det som produceras inom jordbruket har utvecklats mycket positivt de senaste åren och livsmedelsförädlingen har en bättre utveckling i Dalarna jämfört med snittet för Sverige.
Länets självförsörjning är idag 46% vilket kan jämföras med 70 % för Sverige i sin helhet. Sverige har ett mål att öka den inhemska livsmedelsproduktionen och i en kartläggning som Dalarna Science Park har varit med och tagit fram visas att Dalarna har stor potential att öka sin livsmedelsproduktion. Dalarna har möjligheter att på ett hållbart sätt bidra till att försörja en ökande befolkning med mat.
Dalarna har redan idag en betydande livsmedelsförädling med både små och stora företag.
I den nyligen framtagen rapport “Livsmedelskedjan i Dalarnas län” som Dalarna Science Park, LRF Dalarna och Länsstyrelsen Dalarna står bakom har fokus varit på att beskriva livsmedelsproduktionen i Dalarna och att hitta värdekedjor som har haft en särskilt positiv utveckling. Kartläggningen av livsmedelskedjan i Dalarna presenteras nu i alla Dalarnas kommuner som en del i arbetet med Dalarnas Regionala Livsmedelsstrategi.
Från Dalarna Science park (och projektet FRODA) medverkar David Levrén;
-Att kunna visa en tydlig bild över att det går åt rätt håll i livsmedelsbranschen och för livsmedelsförädlingen är verkligen roligt, säger David. I det projekt som jag driver jobbar vi för att hitta möjligheter för företagen att öka lönsamheten genom samarbete i livsmedelskedjan. Mötesturnén vi gör nu ger oss möjlighet att knyta kontakter runt om i länet som kommer att vara värdefulla i arbetet med att bidra till nya möjligheter för livsmedelsföretagen i Dalarna.
Läs rapporten Livsmedelskedjan i Dalarnas län i sin helhet.