Nour Abbas vinner Dalarna Innovation Days Challenge för sin innovativa vårdidé

Nour Abbas vinner Dalarna Innovation Days Challenge för sin innovativa vårdidé

Dalarna Innovation Days Challenge 2024

Under hela oktober har det strömmat in bidrag till idétävlingen Dalarna Innovation Days Challenge, i år med fokus på hälsa och vård. Bland dessa 45 bidrag från hela Dalarna har en tävlingsjury nu utsett tre vinnare som får chans att vidareutveckla sina idéer.
– Ämnet
 engagerar verkligen, så konkurrensen har varit tuff, säger Felicia Dakkour, en av projektledarna för tävlingen.

Dalarna Innovation Days Challenge är en årligen återkommande idétävling, arrangerad av Dalarna Science Park. Tävlingsvärd för 2024 års upplaga är Region Dalarna.

– Målet med årets tävling är att identifiera och lyfta innovativa idéer som kan förbättra människors hälsa och vård, berättar Jacob Ode som delar projektledarskapet med Felicia Dakkour.

Båda projektledarna ser stora värden med att samverka med Region Dalarna och därmed nå ut till grupper som kanske inte hade uppmärksammat idétävlingen annars.

– Många av idéerna som kommit in handlar om effektiviseringar och AI, men det finns också förslag som har mer fokus på patienternas välbefinnande och social hållbarhet. Det är tydligt att vårdpersonalen ser utmaningarna till vardags och har tänkt mycket kring olika lösningar, säger Felicia.

Spännande utvecklingsmöjligheter

De tre vinnarna i Dalarna Innovation Days Challenge 2024 heter Nour Abbas, Marek Czajkowski och Ann-Catrin Hjelte.

– Alla tre har innovativa idéer som berör många människor, så det ska bli väldigt spännande att se hur den här potentialen kan tas tillvara, säger Jacob Ode.

Förstapristagaren Nour Abbas får affärsutvecklingsstöd i sex månader och ett stipendium på 20 000 kronor för att utveckla sin idé om en säkrare och effektivare blodprovstagning.

Marek Czajkowski vill verka för bättre digital samverkan mellan olika regioner. Han vinner andra pris och får affärsutvecklingsstöd i tre månader, medan tredjepristagaren Ann-Catrin Hjelte får affärsutvecklingsstöd i 18 timmar för att utveckla idén om en app som kan underlätta kontakten mellan äldre och deras anhöriga.

För Nour Abbas var tävlingsvinsten lika oväntad som välkommen.

– Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna första pris eller få gehör för en sådan här idé på det här sättet! Det är jättekul och spännande, säger Nour som till vardags studerar till sjuksköterska vid Högskolan Dalarna och nu genomför sin praktik på Falu lasarett.

Även Ann Chatrin Hjelte är mycket glad över sitt tredjepris.

– Det här är en idé som jag har funderat på i många år. När jag var 40 år fick min mamma en hjärtinfarkt, och sedan dess ringde jag henne varje kväll i 50 års tid. Nu när jag själv blivit äldre vill jag göra det enklare för min egen dotter. Jag älskade min mamma väldigt mycket och har en fin relation med min dotter, men jag tänker att en app skulle kunna underlätta så att det inte känns som ett krav att ringa varje dag säger Ann-Chatrin.

Utöver att samtliga tävlingsdeltagare får återkoppling av Dalarna Science Parks affärsutvecklare finns det även möjlighet för Region Dalarna-medarbetare att få fortsatt uppbackning via regionens nystartade innovationssluss.

– I samband med tävlingen öppnar vi innovationsslussen och rullar ut röda mattan för nya idéer. Region Dalarna har en inneboende skatt i form av våra medarbetares erfarenhet och kunskap, konstaterar Björn Äng, forskning-, utbildning- och innovationsdirektör vid Region Dalarna.

En annan aktör som arbetar för att stärka Dalarnas innovationskraft är Sparbanksstiftelsen Dalarna som här bidrar med stipendiemedlen till förstapristagaren.

– Dalarna Innovation Days Challenge ger oss tillfälle att lyfta nya idéer och innovativa entreprenörer som vi så väl behöver för att kunna klara vår tids stora utmaningar, säger Kjell Grundström, ordförande i Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Nour Abbas och Ann-Chatrin Hjelte.
Med på prisutdelninge var Nour Abbas och Ann-Chatrin Hjelte.

Dalarna Innovation Days Challenge 2024 – resultat

1:a pris: Nour Abbas, Falun

Affärsutvecklingsstöd i sex månader och ett stipendium på 20 000 kronor.

Idén handlar om att göra blodprovstagning säkrare och mer effektiv, detta genom att flytta delar av utrustningen från blodprovsvagnen till en utrustning som kan bäras nära kroppen.

Juryns motivering: Blodprovstagning är en central del av vården, men delade blodprovsvagnar på många avdelningar skapar ineffektivitet, förseningar och onödig väntetid. Samtidigt utgör dessa vagnar en säkerhetsrisk, särskilt inom psykiatrin, där farliga föremål som nålar kan hamna i fel händer. Personen bakom denna idé har utvecklat en lösning som både minskar väntetider och ökar effektiviteten, samtidigt som säkerheten förbättras för vårdpersonal och patienter. Detta innovativa bidrag visar tydligt hur praktisk erfarenhet och nytänkande kan lösa verkliga utmaningar inom vården.

2:a pris: Marek Czajkowski, Avesta

Affärsutvecklingsstöd i tre månader.

Idén handlar om en digital tjänst som erbjuder stöd i flytt av vårdkontakter för patienter och vårdtagare vid byte av exempelvis kommun eller region.

Juryns motivering: I dagens samhälle där människor flyttar oftare än tidigare, uppstår en utmaning när vårdens system inte följer med. Bristen på samkörning mellan regioners, kommuners och vårdgivares system leder till att många patienter riskerar att falla mellan stolarna vid flytt till en ny hemort. Den här idén adresserar problemet med avbrutna vårdkontakter genom att erbjuda en lösning för proaktiva överlämningar, vilket skapar kontinuitet och trygghet för patienter. Med denna innovation skapas förutsättningar för vården att bli mer sammanhållen och individcentrerad.

3:e pris: Ann-Catrin Hjelte, Säter

Affärsutvecklingsstöd i 18 timmar.

Idén är att skapa en app för äldre, friska och pigga personer som lever ensamma för att på ett enkelt sätt dagligen kunna meddela sina anhöriga att de mår bra. Via appen kan personen anmäla sig frisk. Om svar uteblir skickas en varning till anhöriga.

Juryns motivering: Den demografiska utvecklingen i Sverige visar att vi blir allt äldre och att fler bor ensamma. Medan vården i hemmet fokuserar på de som är sjuka, finns en stor grupp äldre som är friska och självständiga, men lever med oro på grund av bristen på daglig kontakt med familj och vänner. Den här idén möter ett viktigt behov genom att skapa trygghet och minska ensamhet för äldre som bor själva, och bidrar därmed till ökad livskvalitet och välbefinnande för en växande grupp i samhället.

Fakta – Dalarna Innovation Days Challenge 2024

  • Återkommande idétävling som arrangeras under oktober månad.
  • Syftet med tävlingen är att främja innovativa idéer.
  • Tävlingen arrangeras av Dalarna Science Park och finansieras med stöd av Sparbanksstiftelsen Dalarna, Europeiska unionen och Region Dalarna.
  • Årets tävlingsvärd är Region Dalarna, fokus: hälsa och vård
  • Tävlingen är öppen för alla som fyllt 18 år och som bor och verkar i Dalarna.
  • Tre pristagare får affärscoachning och vinnaren får 20 000 kr till att utveckla idén.
  • Jury 2024: representanter från NyföretagarCentrum Mellersta Dalarna, Region Dalarna, Högskolan Dalarna och Dalarna Science Park.

Felicia Dakkour

Affärsutveckling

076- 142 10 25