Med systematik, säkerhet och service i fokus

Med systematik, säkerhet och service i fokus

Selfcheck är företaget som med framgång identifierat behovet av förenklade, systematiska säkerhetskontroller och digitala checklistor. Tanken var i inledningsskedet att kunderna skulle finnas inom hotellnäringen, men nu börjar allt fler branscher visa intresse för deras tjänster.
– Nu ska vi gasa. Det finns inget tak, det här kan bli hur stort som helst, säger Ulrica Björklund, en av grundarna.

För ett tiotal år sedan bodde Ulrica med sin man Niclas på Värmdö i Stockholm, de trivdes bra, men ville hitta nya perspektiv i sina liv och började titta mot Dalarna. Vid den tiden var Ulrica verksam inom event och olika serviceyrken, medans Niclas trafikerade haven som sjökapten. En dag sa Niclas orden som förändrade allt, ”jag har hittat ett Bed & Breakfast som vi kan köpa”.
– Lustigsgården i Rättvik blev vårt nya hem och arbetsplats, en fantastisk plats med utsikt över Siljan som vi byggde ut och utvecklade på olika sätt. Vi fick allt för samma belopp som en tvårummare i Stockholms innerstad kostar. Det var en bra affär. En grundförutsättning var förstås att vi gillade att hålla på att fixa och greja själva.

Redan under sin tid som sjökapten snurrade Niclas tankar kring ämnet säkerhetskontroller av olika slag. Niclas fann att kontrollerna som skedde på fartygen gick att utveckla, han upplevde det för omständligt och tidsödande med alla egenkontroller och rapporter som skulle göras. – När vi tog över Lustigsgården fick Niclas börja jobba praktiskt med sina idéer. Vi såg hur mycket bättre allt blev med de digitala checklistor han skapade för egenkontroller, inte minst inom brandskyddområdet där vi fick snabb respons från räddningstjänsten på orten. Dom såg värdet av vår tjänst som över tid skulle skapa mindre kostnader för samhället, genom tidsbesparing och färre olyckor och bränder. Vi letade runt på marknaden, men fann inga bra system. Det gjorde saken enklare, vi bestämde oss för att satsa och se hur långt vår idé kunde bära. På den vägen är det. Lustigsgården är sålt sedan förra året och nu är det hundra procent fokus på Selfcheck.

Selfchecks första tid som företag kan sammanfattas som intensiv, utvecklande och ytterst spännande. En viktig bas och plattform har funnits på Dalarna Science Park där de klev in som inkubatorföretag 2019 och funnits med fram till sin exit i maj. – Det har inneburit en otrolig boost för företaget, vi har mycket mer självförtroende, ser möjligheter och olika dörrar och nätverk har öppnats, menar Ulrica, och fortsätter prata om det förfinade koncept och erbjudande som nu står på randen till ett genombrott. Det är nämligen långt fler än ”bara hotellbranschen” som upptäckt fördelarna med Selfchecks olika tjänster.

– Den första kunden i större skala vi hade inom hotell var Quality Hotel Friends, Sveriges näst största hotell. Nu hör aktörer inom fastighetsbranschen av sig, fastighetsbolag, kommersiella byggnader, bostadsrättsföreningar, idrottsarenor, byggbolag. Alla har ett behov som i grunden liknar varandra, och som vi kan hjälpa dem med. Vi hade en idé om hur långt vi skulle kommit inom fem år, men det här kan gå mycket snabbare. Ulrica och Niclas utgör ett par med en bred palett av erfarenheter, mycket tack vare de olika branscher de verkat inom under åren. – Vi kompletterar varandra bra. Niclas står för ordning och reda, han är väldigt strukturerad. Jag är mer impulsiv och tar snabba beslut. Niclas jobbar mest med det bakom som ekonomin, systemet och avtal och så vidare. Jag mer det som syns utåt med marknadsföring, kundkontakter och sälj. Det fungerar väldigt bra att jobba ihop, vi har ju gjort det nu i snart tio år. Och det var så vi träffades också från början, när vi jobbade ihop på en båt i Stockholms Skärgård för många år sedan.

Digitala verktyg som växer

Utmaningar har förstås kantat företagsresan. Ett exempel var när vi fick en så stor kund som Quality Hotel Friends, så tidigt i företaget. Vi hade först inte kapacitet att hantera den stora datamängd ett sådant stort hotell innebar. Så vi fick bygga om och utveckla systemet för att kunna hantera det. Nyttiga erfarenheter, men samtidigt tidskrävande.

Med många parallella projekt växer behovet av kompetens inom utveckling, och de hade gärna anställt ytterligare en person på området. Mycket handlar om olika anpassningar och med ytterligare en utvecklare skulle företaget komma ut bredare och snabbare, menar Ulrica. – Vi har bara varit igång i tre år. Utmaningen är att göra allt i rätt takt och hitta en hållbarhet i allt vi gör, visa uthållighet. Och det här med att gasa är en balansgång när det kommer till att anställa, allt kostar pengar. Idag är vår omsättning ganska blygsam. I visionen ser vi en omsättning på 50 miljoner om fem år. Sen vill att den ska dubblas, med tanke på alla behov som finns och vår skalbara affärsidé. Men allt ska göras i rätt takt och vi får välja vilka förfrågningar vi ska springa på.

Ett avgörande fundament i startskedet är just ekonomin

– Vi har kunnat attrahera investerare, både inom och utanför länets gränser, och vi planerar ytterligare aktivitet i höst med en ny pitch mot olika intressenter. Det är en spännande resa även på det området. Vi får bra signaler. En annan viktig komponent för framgång över tid är styrelsens sammansättning. – Vi har en otroligt bra och kompetent styrelse där vi bland annat har tagit in tre externa styrelseledamöter, sammantaget är detta nödvändigt för att ta rätt beslut för verksamheten.

Ulrica och Niclas ser få konkurrenter på området idag.
– Konkurrenter finns, men vi jobbar mer flexibelt och vårt system är modernt där vi involverar våra kunder på annat sätt, efter deras behov. Selfcheck är byggt av användare, för användare, med fokus på att det ska vara enkelt och användarvänligt.

I november ”firar” Ulrica och Niclas ytterligare ett år som bosatta i Dalarna. När de ska sammanfatta sin tid blir det en hyllning till människor och miljöer. – Entreprenörsandan är otroligt spännande, det är en stolt bygd med fantastiska möjligheter. Det är underbart att få bo och verka här. Att flytta hit var bland det bästa vi gjort.

Victoria Ställberg, chef för företagsutveckling på Dalarna Science Park har följt Selfchecks utveckling de senaste åren är imponerad av företagets utvecklingsresa. – Det har varit en spännande resa att följa Selfcheck på deras resa. Det grundades av ett äkta entreprenörspar med stora ambitioner som visar på ett stort mod. En viktig del som entreprenör är att våga prova och göra misstag som man sedan lär sig av och det har vi kunnat se hos Selfcheck. Deras digitala checklistor kommer att underlätta för många företag och branscher och jag ser fram emot att se dem även på en internationell marknad inom de närmaste åren.

Några råd på vägen

  • ”Man måste vara snabbfotad och fånga möjligheter. Samtidigt som man ska vara öppen för det nya kan det ibland vara nödvändigt att stänga dörrar, vilket det krävs mod till.
  • ”Det är alltid svårt i början, man kan behöva hjälp, men man kanske inte har råd. Våga fråga, många är generösa och frikostiga med råd, bara du öppnar upp för det.”
  • ”Tro på det du gör, annars kommer det aldrig att flyga.”

Victoria Ställberg

Chef Företagsarena

070-671 04 51