Koll på smakerna med Science Tasting

Koll på smakerna med Science Tasting

Vill du veta vad som påverkar din upplevelse av mat och dryck? Hur smak och doft hänger ihop och om andra faktorer som spelar in? Delta i Science Tasting under Dalarna Innovation Days så får du svaren. Här får du också chans att ställa egna frågor till mat- och vinjournalisten Per Styregård och professor Johan Lundström som är expert på människans lukt- och smaksinne.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda ett event som ger fler möjlighet att lära sig mer om vetenskapen bakom våra smakupplevelser. Dessutom presenterat av ett mycket professionellt team, säger David Levrén, affärscoach vid Dalarna Science Park och en av dem som har särskilt fokus på Dalarnas livsmedelsproducenter.

Fråga och diskutera

Duon bakom Science Tasting, Per Styregård och Johan Lundström, har arbetat med olika mat- och smakprojekt tillsammans under många år vid sidan av andra uppdrag.

– Johan kan enormt mycket om vetenskapen och forskningen inom området, medan jag har lång erfarenhet av att beskriva smaker och berätta om mat och dryck, säger Per.

Eventet hålls under lunchtimmen tisdag 22 oktober i Ljusgården på Dalarna Science Park i Borlänge.

Här får deltagarna dels en lunchtallrik med lokalproducerad mat, dels en separat tallrik med utvalda smakprover.

– Vi kommer att ta små smakbitar tillsammans och undersöka hur våra smakreceptorer och sinnen reagerar. Det brukar vara spännande och ge en del aha-upplevelser.

Per betonar att Science Tasting inte är en traditionell föreläsning, utan ett interaktivt event med utrymme för frågor och diskussioner.

– Varför tycker en del att koriander smakar tvål? Vad händer i kroppen när du äter chili? Och varför är det viktigt för livsmedelsproducenter att berätta när ett recept ändrats? Den sortens frågor brukar dyka upp under Science Tasting.

Många faktorer samspelar

Under pandemin fick många uppleva hur det är att varken känna lukt eller smak. Medan de flesta fick tillbaka förmågorna relativt snabbt lever andra fortfarande med sviterna av covid.

– Generellt sett har lukt och smak väldigt stor betydelse för hälsa och livskvalitet. Om du inte känner hur maten smakar kanske du till exempel undviker att äta middag med andra som njuter av god mat och dryck, säger Per.

– Upplevelsen av mat och dryck är väldigt speciell och det finns många faktorer som samspelar, som dina förväntningar på hur något ska smaka, miljön du befinner dig i, om du är trött eller pigg och så vidare. Sedan är det också så att 90 procent av våra smakupplevelser egentligen är luktupplevelser, berättar Per.

David Levrén och hans kollegor hoppas att många som är intresserade av mat och dryck ska ta chansen att delta i Science Tasting under Dalarna Innovation Days.

– Oavsett om du jobbar på restaurang eller bageri eller gillar att laga finmiddag hemma, kom och lär dig mer. Vi har plats för många lunchgäster, så välkommen med din anmälan.

Läs mer och anmäl dig!

Gör dagen till en heldag

Evenemanget är en del av Dalarna Innovation Days. Under tisdagen finns flera spännande föreläsningar att delta i, bland annat om AI, innovationsledning och hur du utvecklar ditt företag hållbart. Se hela programmet här: Innovation Days (confetti.events)

Logotyper