Hållbara städer med klimatomställning
Vi, alla, måste arbeta snabbare och tillsammans för att nå FN:s mål enligt Paris-avtalet från 2015: att hålla ökningen av medeltemperaturen på jorden under 1,5 grader. För att kunna genomföra de genomgripande förändringar som krävs behöver vi utforska andra sätt att arbeta på, på alla nivåer i samhället. I december 2021 signerade kommuner och myndigheter klimatkontrakt och avsiktsförklaringar för klimatomställning till klimatneutrala städer år 2030. Borlänge kommun var en av de 23 kommuner som signerade avsiktsförklaringen om klimatkontrakt och Dalarna Science Park ingår i innovationsteamet för att påskynda omställningen.
Satsningen “Klimatneutrala städer 2030”inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities ska bidra till omställningen genom att många arbetar tillsammans, och genom att vi testar nya sätt att arbeta på. Ett exempel på detta är verktyget Klimatkontrakt 2030, som alla parter i satsningen har utvecklat tillsammans.
- Det betyder att vi nu har ett år på oss att forma det här klimatkontraktet och mobilisera hela Borlänge för att få det nödvändiga arbetet på plats. Det pågående arbetet med att sänka utsläppen ska vi nu växla upp, säger Salomon Abresparr, projektledare på Borlänge kommun.
Kommunen är samordnande för arbetet inom projektet Klimatneutrala Borlänge 2030 och har till sin hjälp ett stort antal aktörer i närområdet, däribland Borlänge Energi, Högskolan Dalarna, Dalarna Science Park och 2047 Science Center som tongivande och drivande parter. Övriga organisationer som kommer att bidra i arbetet är SSAB, IKEA, IK Brage, Tunabyggen, Hushagen, Maserfrakt Bilmetro och Rolf Ericsson Bil. Även fem myndigheter har signerat klimatkontrakt för omställning och där finns t ex Trafikverket tillsammans med Tillväxtverket, Vinnova m fl
Växande städer släpper upp mest växthusgaser
– Större delen av Sveriges befolkning, närmare 93 procent, kommer att bo i städer år 2050. Städerna växer med andra ord väldigt snabbt, och det gäller inte bara i Sverige utan i Europa och i hela världen. Städer står också för majoriteten av alla utsläpp av växthusgaser. Städer har alltså en avgörande roll i klimatomställningen och en viktig del i pusslet är klimatkontrakt 2030.
Från Dalarna Science Park ingår vi i innovationsteamet för att påskynda omställningen.
– Målet är att genom innovationsteamet arbeta fram goda exempel som sedan ska kunna spridas till hela Dalarna, säger Ann-Louise Larsson och Anna Torsgården, projektledare Dalarna Science Park. Klimatfrågan är en komplex utmaning, och för komplexa utmaningar krävs det ofta att olika aktörer tillsammans engagerar sig för att skapa förändring. I olika nationella sammanhang där vi deltagit pratas det mycket partnerskap och samverkan som ett sätt att komma framåt på! Här kommer vi att bidra och skapa förutsättningar för nya innovativa lösningar, menar projektteamet från Dalarna Science Park.