Dalarna Science Parks inkubator fyller jämnt

Dalarna Science Parks inkubator fyller jämnt

Året var 2004 då innovatörer och entreprenörer för första gången kunde vända sig till Dalarna Science Parks inkubator för att få stöd.

Under de 20 år som gått sedan dess har närmare 3 000 idéer testats i inkubatorn – något som resulterat i cirka 600 arbetstillfällen hos nära 170 företag med en total omsättning på mer än 1 miljard kronor. 

Victoria Ställberg är chef för Företagsarenan vid Dalarna Science Park sedan 2017 och den som leder arbetet i inkubatorn. Med anledning av 20-årsjubileet bad vi henne svara på några frågor om det som varit, det som är och det som väntar för Dalarnas enda företagsinkubator.  

Vad betyder inkubatorn för Dalarna?

Inkubatorer finns över hela världen och har en central roll i utvecklingen av nya företag som baseras på innovation och ny teknologi. Likadant är det här i Dalarna där våra inkubatorföretag stimulerar länets innovationskraft och tillväxt, breddar näringslivet och skapar nya jobb.  

Vad gör ni som andra företagsfrämjare inte gör?

Vårt fokus är innovation och stöd till startups där det krävs mycket utveckling för att kunna nå de första intäkterna. I de flesta fall finns det en idé eller ett patent att utgå ifrån, sedan behöver vi lägga en hållbar plan som täcker allt mellan utveckling, finansiering och rekrytering. Därför erbjuder vi ett inkubatorprogram som ofta sträcker sig över flera år. 

Hur viktiga är era nätverk och partners?

Otroligt viktiga och en förutsättning för att kunna stötta alla behov hos våra bolag. Regionalt har vi starka samarbeten med Almi, Almi Invest, Region Dalarna, Nyföretagarcentrum och flera andra aktörer. Och nationellt och internationellt har vi ett stort nätverk av andra främjare, dessutom tillgång till experter inom olika områden. Just nu har vi exempelvis många bolag inom livsmedel, grön industri och produktutveckling och jobbar därför med andra inkubatorer i Sverige för viss spetskompetens.  

Hur kan samarbetet med andra inkubatorer se ut?

På många olika sätt, beroende på behoven. De senaste åren har vi arbetat alltmer med så kallad saminkubation där vi har ett mycket nära samarbete med en annan inkubator. Det kan till exempel vara så att en startup verkar inom en nisch, där en annan inkubator har specialistkunskap. Saminkubation har visat sig vara ett väldigt bra koncept och det kommer vi att fortsätta utveckla.  

Företag som passerat inkubatorn omsätter idag mer än 1 miljard kronor tillsammans – vad tänker du om det? 

Att det är väldigt roligt att det går bra för så många och att det känns fint att vi har fått vara med och stöttat dem på deras resa. Deras framgång är på sätt och vis också vår framgång.   

Jämfört med andra inkubatorer i Sverige, hur bra går det för Dalarna Science Park?

Vi kan inte riktigt jämföra oss med storstadsregionerna, de har helt andra förutsättningar. Men i relation till andra inkubatorer runt om i landet har vi riktigt fina resultat.   

Dalarna Science Park ingår i den statliga innovationsmyndigheten Vinnovas excellensprogram. Vad innebär det?

Att våra startups har större möjligheter till stöd och finansiering från Vinnova, det är vad som är allra viktigast. Sedan är vi såklart stolta över att vi har denna kvalitetsstämpel.  

Varför tror du att det går bra för er?

Kanske för att det talas och skrivs om framgångsrika startups som deltagit i inkubatorn, det tror jag spelar in. Och att fler fått upp ögonen för vår verksamhet och våra engagerade och kompetenta affärscoacher. Vi har även kommit i kontakt med flera nya innovatörer genom olika idétävlingar och andra event med fokus på innovation.  

Hur har inkubatorn utvecklats genom åren?

På 20 års tid hinner det hända väldigt mycket! Jag var inte med från start och har hela bilden, men det jag kan säga är att vi på senare år har satsat mycket på att skapa en tydlig struktur. Vi har vässat våra processer, gjort stödet mer individuellt och även mer dynamiskt.  

Tidigare använde vi externa konsulter som coacher, men numera är affärscoacherna i inkubatorn våra egna. Det ger en annan kontinuitet, samtidigt som vi har möjlighet att ta in experter vid behov.  

Hur är intresset för att delta i inkubatorn?

Stort! 2023 hade vi fler förfrågningar än någonsin och 2024 ser ut att bli ännu bättre. Trenden är väldigt positiv just nu.  

På vilka sätt hjälper ni startups att få finansiering?

Här jobbar vi på flera fronter. Vi har numera vårt eget bolag Dala Capital som resurs och har även ett affärsängelbolag tillsammans med två andra inkubatorer. Sedan tar vi även med startups på olika investerarforum och ger dem chans att knyta kontakter och vi håller också koll på aktuella stipendier så att vi kan tipsa rätt personer om att söka.   

Hållbarhet är ett av Dalarna Science Parks profilområden – vad innebär det för inkubatorn? 

Att hållbarhet måste vara en del av affärsidén, det är ett absolut krav som vi har på våra startups. Dalarna Science Park har jobbat med hållbarhet i många år och håller fanan högt. Vi vet också att hållbarhetsarbetet blir allt viktigare de närmaste åren, några alternativ finns inte.  

Finns det några ämnesområden eller branscher som utmärker sig i inkubatorn just nu?

Vi ser alltfler startups och idéer inom det som brukar kallas Green Industry, Health Tech och ICT (Information and communications technology). Här händer det mycket spännande.   

Hur ska inkubatorn utvecklas de närmaste åren?

På flera sätt, hoppas jag. Klart är att vi alltid strävar efter att förbättra stödet. Vi vässar processer, verktyg och modeller, parallellt med att vi omvärldsspanar och utbildar oss.  

När du jobbar i inkubatorn behöver du alltid vara på tårna för att vara till verklig nytta för våra innovatörer och entreprenörer. Vi behöver också jobba på att nå ut till fler och berätta om det stöd vi kan erbjuda.  

 

FAKTA – Dalarna Science Parks inkubator  

  • För vem: De som har en innovativ affärsidé och vill utveckla företag.
  • Innehåll: Affärsutveckling, marknadsföring, hållbarhet, ledarskap, internationell handel, styrelsearbete, immaterialrätt, försäljning, finansiering med mera.
  • Antagning: Löpande. Inkubatorprocessen omfattar fyra steg – från startmöte till inkubatorprogram.
  • Tidigare deltagare, några exempel: Tenstar, Skyltstället, SmartSign, Green Buffers, Tebrito, Viqma, Basta, Coppersource med flera.