BK Andersson hittar nya vägar med HIT
Logistikpussel, omfattande regelverk, tunga investeringar och medarbetare som sällan är samlade på samma plats – allt det är vardag för Mats Andersson som äger och driver BK Andersson, ett framgångsrikt åkeri i Insjön.
– Visst finns det utmaningar, men vi har också många möjligheter, inte minst inom hållbarhetsområdet där HIT nu snabbar på våra insatser, säger han.
HIT står för hållbar, innovativ tillväxt och är ett utvecklingsprogram som Dalarna Science Park erbjuder länets små och medelstora företag. Sedan starten 2021 har ett sextiotal företag genomfört programmet, varav BK Andersson Insjön Åkeri AB är ett.
Med- och motgångar
Familjeföretaget BK Andersson startades av Mats Anderssons farfar på 1940-talet. Det drevs sedan vidare av Mats far och farbröder innan det blev dags för Mats att ta över 2001.
– I början lyssnade jag inte på någon, utan körde mitt eget race och det gick helt överstyr. Men efter en omstart gick det rätt bra för ända fram till 2016 då det visade sig att vår ekonomikonsult hade förskingrat stora belopp. Det kom som en chock. Tack vare stöd från banken och andra intressenter kunde verksamheten ändå leva vidare och idag har åkeriet 47 anställda och är en av de större delägarna i Dalafrakt, en sammanslutning av cirka hundra åkerier.
BK Anderssons fordonsflotta består av 27 lastbilar. Flertalet är anpassade till skogliga produkter, till exempel flis och spån, medan andra fraktar containers.
–Bilarna kostar runt 5–6 miljoner i inköp, men vi har också specialutrustade flishuggar som kostar det dubbla. Så vi kör tvåskift för att flottan ska kunna användas så effektivt som möjligt, berättar Mats som helst sätter ihop team av både kvinnor och män.
– Mixade team fungerar bäst, det är min erfarenhet. Idag är cirka 20 procent av våra anställda kvinnor, så vi ser gärna att fördelningen blir jämnare i framtiden.
Bäst med mixade team
Under många år spelade Mats hockey på elitnivå och kanske har det präglat hans ledarstil och syn på företagande. Han berättar att han vill framåt och att han är intresserad av teknisk utveckling och hållbara lösningar. Samtidigt har han ”laget framför jaget” i ryggmärgen och är mån om att medarbetarna ska trivas och ha förutsättningar att göra ett gott jobb.
– Vi gick HIT-programmet för att få en skjuts framåt och för att få tillgång till nya verktyg och det är precis vad vi fått.
– Nu kan vi omvandla våra ambitioner till strategier och handlingsplaner. Det här bolaget ska ju finnas kvar långt efter det att jag själv har slutat, så på flera sätt innebär HIT också en framtidssäkring.
Mats har genomfört utvecklingsprogrammet tillsammans med kollegan Anders Djäken som är teamledare och trafikledare med ansvar för all personal- och turplanering.
– Anders har en nyckelroll i företaget och att vi båda deltagit i programmet har varit en styrka. Sedan blev det också en bekräftelse på att vi två har en samsyn om vart vi är på väg.
Ett av åkeriets hållbarhetsmål är att minst hälften av fordonsflottan ska vara elektrifierad 2030, ett annat handlar om medarbetarnas hälsa.
Att arbeta som lastbilschaufför innebär långa arbetspass, ofta på udda tider. Jobbet är stillasittande och kräver full koncentration, samtidigt som det kan vara fysiskt tungt om något kärvar, berättar Mats.
– Vi vill ge alla medarbetare förutsättningar att må så bra som möjligt. Därför kommer vi framåt att oftare lyfta frågor och tips kring sömn, träning och kost, men utan pekpinnar.
Anders ska nu fokusera på en certifiering för yrkestrafikföretagare, medan Mats funderar på att delta i fördjupningsdelen av HIT och få fortsatt coachning av Marianne Färlin.
– Hon har snabbt satt sig in i vår bransch och är sanslöst bra på att komma med relevanta frågor och idéer. Dessutom har hon kopplat ihop oss med en startup som är knuten till Dalarna Science Park och som också arbetar med skogliga produkter. Där har vi kanske ett spännande samarbete på gång.
FAKTA HIT– ett affärsutvecklingsprogram för hållbar innovativ tillväxt
Programtid: Cirka åtta månader. Tidigare HIT-deltagare är välkomna tillbaka för ett fördjupningsprogram som omfattar ytterligare åtta månader.
Innehåll: Workshops och kunskapshöjande seminarier cirka en gång i månaden samt mellanliggande individuell coachning.
Arrangör: Dalarna Science Park
För vem: Små och medelstora företag som vill höja beredskapen inför förändringar, skapa konkret affärsnytta och ökad innovation genom tillgång till expertis, verktyg och nätverk.
Nästa programstart: 11 mars 2025.
Ansökan och mer information: Länk till ansökan
HIT-programmet finansieras med stöd av EU och Region Dalarna.