Alder Olmai kombinerar uråldrig kunskap med ny smart teknik
Vi är många som vill göra världen bättre, sedan finns det några som brinner för det extra mycket. En av dem är Linda Magdalena Jonsson som med sitt bolag Alder Olmai har bestämt sig för att göra textil- och modebranschen mer hållbar.
– Mitt främsta mål är inte kommersiell framgång, utan att göra skillnad och att arbeta för planetens bästa, säger hon.
Linda Magdalena Jonsson delar just nu sin tid mellan att frilansa som art director och att delta i Dalarna Science Parks inkubatorprogram med sitt green tech-bolag.
Första gången hon tog kontakt med Dalarna Science Park var hösten 2021. Det var också då hon träffade Jörgen Bond som idag är hennes affärscoach.
– Linda Magdalenas idéer är några av de allra mest strategiskt kreativa idéer vi har sett här i inkubatorn. Hon är på väg att skapa något som kan komma att förändra en hel bransch och vi är väldigt imponerade. Linda Magdalena är en väldigt driven innovatör med hjärta och hjärna på rätt plats, säger Jörgen Bond.
Eftersom de främsta experterna inom textilutveckling i Sverige finns vid Textilhögskolan i Borås har Dalarna Science Park ordnat ett samarbete med inkubatorn Borås Ink. Det innebär att Borås Ink har hand om alla delar som rör utvecklingen och testningen av metoden, medan Dalarna Science Park stöttar Linda Magdalena i frågor om finansiering, varumärke, affärsmodell och liknande.
Utöver det löpande stödet från Jörgen och övriga coacher har inkubatorprogrammet även öppnat många andra dörrar, berättar Linda Magdalena.
– Dalarna Science Parks inkubator är en fantastisk miljö att finnas i och coacherna är helt ovärderliga. De delar med sig av sin kunskap, peppar och inspirerar på ett sätt som öppnar nya vägar och nya tankar för mig.
Infärgning på naturlig väg
Linda Magdalena har många års erfarenhet från den internationella textil- och modeindustrin. Hon har både bott och arbetat utomlands, bland annat i Sydafrika, där hon sett delar av branschens smutsiga baksida.
– Ofta görs det business på ett sätt som helt saknar respekt för människors hälsa och för vår planet. Det var faktiskt chockerande att få den insikten.
Redan under åren i Sydafrika föddes tanken om att färga textil med metoder som inte kräver tonvis av hälsofarliga kemikalier och en längtan efter att förändra branschen.
Linda Magdalena började läsa på, fråga runt och utforska äldre tiders växtfärgning, samtidigt som hon behöll sin anställning. Men till sist kom hon till en punkt då hon kände att hon behövde hoppa av.
– Där och då bestämde jag mig för att i fortsättningen bara jobba för planetens bästa och vara sann mot mina värderingar. Och så har det faktiskt blivit.
För att kunna förverkliga sina idéer om naturlig infärgning har Linda Magdalena under de senaste åren fortsatt att fördjupa sig i ämnen som botanik, kemi, historia och psykologi.
– Jag har bland annat lärt mig mer om de naturliga växtfärgningsmetoder som använts på olika håll i världen. Till den här uråldriga, traditionella kunskapen har jag adderat modern, grön teknologi, berättar hon.
Tanken är att metoden ska kunna användas inom textil- och modevärlden och bli en kvalitetsmärkning för infärgning med naturliga pigment. Därmed skulle varumärket Alder Olmai bli ett komplement till tillverkarens eget varumärke, på samma sätt som exempelvis Gore-Tex.
– Kanske går det att få patent på min metod, kanske inte. Vi håller just nu på att undersöka det och jag hoppas att det ska lösa sig. Jag vill ju hellre fokusera på att göra världen bättre tillsammans med seriösa producenter än att diskutera vem som har rätten till innovationen, konstaterar hon.
Namn från samisk mytologi
Det är tydligt att Linda Magdalena reflekterar mycket och att hon har en ödmjuk och holistisk syn på livet. Hon tänker ofta efter en stund innan hon svarar på en fråga eller kommenterar något och hon formulerar sig omsorgsfullt.
Även namnet på bolaget, Alder Olmai Supernaturalcolours, är noga uttänkt. För Linda Magdalena står ordmixen framför allt för sambandet mellan dåtid och framtid.
Hon har samiskt påbrå på sin mors sida och har hämtat ordet ”olmai” från samisk mytolgi.
– Olmai är en kraft som bor i ett träd och som bjuder in oss till skogen, medan alder är det engelska namnet på trädslaget al. Jag ville få med alen utifrån att trädets bark historiskt sett har använts både för att färga kläder och som kamouflage för jägare. Precis som olmai finns det många myter runt al.
Utmaningarna stärker
Just nu görs laboratorietester av de färgade tygerna där de utsätts för slitage, tvätt och ljus, allt utifrån internationella standarder.
– Jag vill så långt det är möjligt använda naturmaterial, så de resultat jag nu väntar på kan innebära en milstolpe i processen, säger Linda Magdalena som gillar de ständiga utmaningarna som hon ställs inför.
– Att utveckla företaget betyder att jag måste experimentera och utforska nya tankemönster för att komma framåt. Så det som är mest utmanande är också det som är mest givande.
Än så länge är Linda Magdalena soloföretagare, men hon tycker ändå inte att hon är ensam. Utöver stödet i inkubatorn har hon även flera personer i sin närhet som hjälper henne, berättar hon.
Men när det nu har det blivit dags att ta nästa steg i företagets utvecklingsresa söker Linda Magdalena en affärspartner som vill engagera sig på heltid i Alder Olmai Supernaturalcolours.
– Jag vill hitta någon som har koll på branschen och som vill vara med och göra skillnad, kanske någon som inte heller gillar den traditionella textilindustrin. Min affärspartner behöver även vara en grym säljare och se potentialen i idéerna.
Har du en idé eller ett företag som du vill utveckla?
I Dalarna Science Park finns Dalarnas enda företagsinkubator – ett växthus för innovation, hållbara idéer och nystartade bolag. Här får deltagarna löpande affärscoachning, många nya kontakter, hjälp att hitta finansiering och tillgång till flera olika nätverk. Läs mer om och boka ett möte med Dalarna Science Parks företagsinkubator.