Framtidens bransch – insekter som mat och foder
2022-08-30
Dalarna Science Park, Borlänge
30
aug
Skandinavisk konferens
30 augusti klockan 12.00 till 31 augusti klockan 13.30.
Insekter som proteinkälla till djurfoder och mat för människor är en expansiv industri i hela världen. Ur ett hållbarhetsperspektiv är insekter också en viktig pusselbit för att effektivt hushålla med jordens resurser. Mycket har hänt de senaste åren både inom forskning och branschens utveckling. Boka redan nu in den 30 och 31 augusti för en garanterat insektsfull konferens. Du kommer att få ta del av forskningsresultat och spännande exempel på företag och samarbeten inom branschen.
UR PROGRAMMET
30 augusti 12.00-17.00
Tema: Kan vi göra mer av det vi redan har?
Vi startar konferensen med lunch i vår restaurang Julius Carlsson.
Omvärldsspaning av AGFO – Affärsnätverket för det svenska matsystemet
I denna omvärldsspaning sätter AGFO den framväxande insektsnäringen i ett sammanhang. Det är en värld fylld med utmaningar, där vi kommit till den akuta insikten att hållbarhet är viktigt och självförsörjning en grundläggande säkerhetsfråga. Anders Engström, innehållsansvarig och omvärldsbevakare, AGFO.
Biströmmar som foder till insekter
Tebrito AB berättar om sin utvärdering av att använda biströmmar från industri till insektsfoder. Nils Österström, CEO, Tebrito AB och Åsa Kluck, Project Manager, Tebrito AB.
Spendrups
Intervju med Cecilia Lundin om Spendrups hållbarhetsarbete och potentialen i att använda restströmmar från öltillverkning till insektsfoder. Cecilia Lundin, miljöchef, Spendrups.
Insekt og organisk materiale – grunnlaget for industriutvikling – via länk
Insekt og utvikling i forhold til kva organisk materiale dei er mata med. Dr.scient Gunnhild Jaastad, NIBIO – Norwegian Institute of Bioeconomy Research.
Invertapro AS
Invertapro berättar om sitt samarbete med BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap), om hur de har utvecklat en metod för att ta hand om restströmmar och som har blivit godkänt av Mattillsynet. Alexander Solstad Ringheim, Co-founder – CEO – Insect enthusiast.
5 ton grön fisk i disk
Axfoundation berättar om sitt arbete med Sveriges första gröna regnbågslax uppfödd på ett svenskt cirkulärt fiskfoder bestående av främst insekter. Insekter som i sin tur ätit organiskt avfall i form av skal, kärnhus och brödrester. Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtiden mat, Axfoundation.
One stop myndighets-shop för framtidens innovativa mat
Antrop berättar om sitt arbete med att ta fram en prototyp på en myndighetsöverskridande innovationsenhet som guidar innovatörer och hanterar innovationer där regelverk ännu inte finns. Jenny Dannstedt, Innovaitonsledare på Antrop, Head of Service design.
Middag
Dagen avslutas med en gemensam middag för den som önskar.
31 augusti 08:30-13:30
Tema: Insektsbranschens möjligheter
Hvordan utvikler vi bærekraftige forretningsmodeller for en ny insektsindustri?
Verdigrunnlaget for bærekraftige forretningsmodeller. Kort gjennomgang av gjeldende teori. Presentasjon av det vi har funnet i våre workshops som er gjennomført i vinter-vår. Trygve Stølan, Høgskolelektor og Veronica Bluementhal, Seniorforsker ved Østlandsforskning, Høgskolen i Innlandet.
Sustainable Protein: Integrated Insect Innovations spi³ – A Case Study for Austria
Driving sustainable protein generation towards implementation requires a systemic approach in order to not only find technological solutions, but also avoid any systemic barriers and overcome hurdles. It is necessary to involve relevant stakeholders as well as to show the feasibility and opportunities of new ideas, technologies and approaches. Simon Berner, FH-Prof. Dipl.-Ing. Dr.-Ing, University of Applied Sciences
Pronofa – via länk
Pronofa ASA og vår utvikling av nye metoder for å produsere bærekraftige næringsmidler gjennom å utnytte bi- og avfallsstrømmer. Hans Petter Olsen, CEO Denofa AS og Pronofa ASA.
Eventkock Ola Albrektsson
Ola Albrektsson som har serverat insekter i både Nyhetsmorgon och Gokväll kommer under dagen att bjuda oss på smakprov på insektsdelikatesser. Ola är kock och har arbetat på både Flottan och NOMA. Tillsammans med författaren Anders Engström har han också skrivit en handbok om att äta insekter.
To undercover the potential of insects to turn waste into sustainable goods
The discussion will explore the underexplored potential of insects to transform plastic and polymeric waste into proteins and lipids for sustainable food and feed industries. Nathalie Berezina, PhD, CEO of Norbite.
The commercial era of insect farming – via länk
Lars-Henrik Lau Heckmann (Lars) is Head of Business Development at Better Insect Solutions (BIS), an international leading technology provider of total solutions for insect farming. At BIS, Lars is leading the group effort on R&D, product and systems development as well as partnerships. Lars-Henrik Lau Heckmann, Head of Business Development at Better Insect Solutions.
Tetra Pak
Beredning av insektsbaserade proteiner och produktion av livsmedel och drycker som är godtagbara i både industriell skala och slutkonsumentens dagliga kost kräver fortfarande en hel del forskning och produkttestning. Tetra Pak driver flera produktförsök tillsammans med innovativa livsmedels-startups och kunder för att se till att exklusiva, proteinberikade livsmedel kan bli verklighet i industrin. Ola Strom, Food Technologist, Tetra Pak.
Vi avslutar konferensen med lunch i vår restaurang Julius Carlsson.
Om du har frågor eller är intresserad av att delta på konferensen kontakta projektledare Pernilla Löfling på e-post pernilla.lofling@dalarnasciencepark.se.
Konferensen är en avslutningskonferens för Interregprojektet KLIPP – Klimatsmart Protein-Produktion, som ska bidra till att skapa förutsättningar i Inre Skandinavien för en gränsöverskridande storskalig produktion av insekter för mat och foder för den europeiska marknaden.
Arrangörer: Dalarna Science Park och Høgskolen Innlandet.