Från början till slut är älven vår sammanhållande länk. Bäckar i Grövelsjöfjällen blir till älv som flyter genom Dalarna och som slutligen, efter att vi använt den allt vi kan, rinner ut i havet.
För mig, uppväxt och hitflyttad från Stockholm, finns en kraft till – de lösningsorienterade människorna. Här sitter det aldrig fast, hårt arbetande och pålitliga, det är så dalfolket upplevs. För man kan fundera på hur det kommer sig att det finns världsledande företag som levererar råvaror, produkter och tjänster till hela världen från ett län som kanske inte är helt ultimat för transport, där det är många mil till närmaste hamn.
Historien är intressant för att förstå vår samtid och våga satsa på vår framtid. Vid älven växte samhällen upp och älven blev också en plats för företagsetableringar. Tänk er när man rekognoserade längs hela Dalälven för att hitta den plats där älven är som smalast. En plats där man skulle klara att bygga en bro för tunga transporter. Där placerade man Domnarvets Jernverk. Älven var avgörande för Jernverket, man behövde kraft och kylvatten. Stålframställningen är en utmaning för klimatet, det vet vi idag och SSAB höjer därför sina klimatambitioner och satsar 45 miljarder kronor för att snabbare minska stålets klimatpåverkan.
För det är just där, i utmaningarna som människorna kommer in. Jag imponeras dagligen av våra modiga entreprenörer, de som går den extra milen för att hitta lösningar på morgondagens problem. Erik Johan Ljungberg gjorde det redan på 1800-talet. Ljungberg fick i ung ålder, bara strax över 30 år ansvaret för att bygga upp Domnarvets Jernverk till att bli ett bärkraftigt företag. Erik Johan Ljungberg verksam i Dalarna, var en nyckelperson i det moderna Sveriges framväxt. För han gav sig inte med Jernverket. När han lyckats där insåg han att älvens kraft kunde användas till mer och hans entreprenöriella ådra gjorde att han valdes in som styrelseledamot till Stockholmsutställningen 1879. Då förvärvade han och fraktade hem Boberghallen till Borlänge. Inte genom något kompisavtal utan genom anbud. Viktigt med tillit och rent spel, redan då sattes tonen. Till Boberghallen införskaffade man en pappersmaskin eftersom det låg i tiden att läsa tidningar. Under drygt 100 år har bruket försörjt människor och levererat papper till världen. Nu förändras förutsättningarna och vi sätter punkt för Kvarnsvedens pappersbruk. Men en av Europas bästa tillverkningssiter kommer inte stå tomt. Platsen återföds snabbare än någon kunnat tro. Northvolt, en ny hållbar industri intar platsen som kommer generera ny utveckling för Dalarna.
Tiden vi lever i visar att förmåga till omställning och att kunna möta förändringar är helt avgörande för ett samhälles utveckling.
Dalarna är ett företagsamt län. Kanske är det så att det finns nedärvt i generna. Jag har sagt det tidigare och historien har bevisat det, Dalfolk förknippas med att vara ärliga och hårt arbetande. Varje dag möter vi på Dalarna Science Park nytänkande människor och företag som vill gå från tanke till handling och ta steget för att satsa på sin idé. Företagen som passerat vår företagsinkubator sysselsätter idag tillsammans närmare 500 personer – och omsätter närmare 750 miljoner kronor årligen. Under föregående år kammade företagen hem flera nationella utmärkelser och ett styrkebesked för Dalarna är att våra start-ups drog hem 55 miljoner i investerat kapital vilket är rekord. 2020 var också ett rekordår och summan landade då på 18 miljoner. Det här säger att det är möjligt att framgångsrikt starta företag i Dalarna, man behöver inte flytta till Stureplan för att hitta investerare.
Stark utveckling väntar
Under de senaste åren har det startats fler företag i Dalarna än någonsin förut, samtidigt har våra största väletablerade industriföretag som SSAB och Hitachi Energy väldigt spännande utveckling framför sig. Adderar vi nu till etableringen av Northvolt, längs Dalälven, kan vi konstatera att Dalarna bara är i startgroparna för en fantastiskt positiv utveckling. Här finns världsledande företag som driver den hållbara utvecklingen. Dalarna har alltid påverkats av vad som händer i världen, men historien har visat att Dalarna också̊ kan påverka världen och nu händer det igen!
Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park