Företagande i medvind – all time high under 2021

Företagande i medvind – all time high under 2021

Marknaden är het för start-ups i Dalarna. Dalarna Science Parks inkubatorföretag levererar på flera plan, och under året har de genererat externt kapital på rekordnivåer.
– Förra året attraherade företagen i inkubatorn 18 miljoner kronor i externt kapital, i år är siffran uppe i 55 miljoner, säger Victoria Ställberg. Vi har flyttat fram våra positioner i länet och det lovar väldigt gott inför framtiden. Och det här visar med all önskvärd tydlighet att
det går att attrahera kapital även för bolag som stannar i Dalarna.

När året ska summeras är det inte bara genererat kapital som har ökat dramatiskt, det finns även annan statistik som sticker ut, som hållbarhetsmålen. Av de 17 globala hållbarhetsmål som finns bidrar bolagen i inkubatorn till flertalet av dem, där några sticker ut lite extra. Hela 43 procent av bolagen i inkubatorn bidrar till mål 12, ”Hållbar konsumtion och produktion”, 33 procent bidrar till mål 13, ”Bekämpa klimatförändringar” och 33 procent bidrar till mål 11, ”Hållbara städer och samhällen”.

Hållbarhetsfrågan är en naturlig och prioriterad del i alla våra utvecklingsprojekt och i vårt arbete för affärsutveckling, innovation och internationalisering. Annat som kan vara intressant att lyfta är andelen mixade team som vi jobbar hårt för. Vårt mål är att 50 procent av bolagen ska bestå av mixade team och just nu består 61 procent av bolagen av mixade team. Sedan 2004 har totalt 165 företag deltagit i våra inkubatorprocesser och fram tills idag skapat arbetstillfällen för 481 personer med en total omsättning på 742 miljoner kronor.

Bakom varje siffra i statistiken finns entreprenörer som brinner för sina livsverk och gör skillnad i sin vardag. Ett framgångsrikt exempel är bolaget RXD som i november lyckades med något som inte hänt ett dalaföretag på 21 år, nämligen att vinna SKAPA-priset i Sverige. Utdelare av priset var SKAPA-stiftelsen som årligen uppmärksammar landets bästa innovatörer och uppfinnare. Med priset vill stiftelsen inspirera fler att kunna förverkliga sina drömmar och skapa ännu fler innovationer till nytta för samhället.
Roger Danielsson på RXD (Research eXchange Development AB) är bosatt i Krylbo varifrån han nu ska erövra världen.
– Jag drivs av passionen för det okända, att skapa mervärden, menar Roger. Priset jag fick blev ett stort erkännande för mig, det var omtumlande och samtidigt ett kvitto på att jag och vårt team gör något bra.

Innovation som räddar liv
Under slutet av första kvartalet 2022 väntar lanseringen av produkten Green Buffers som kan förbättra tågindustrin och i förlängningen rädda liv. Problemen som finns i dagens utrustning är att all nödvändig rörelseenergi inte hinner hanteras kontrollerat vid en krock då hela tidsförloppet är mycket kort, vilket kan leda till okontrollerade urspårningar vid tågkollision.

I korta ordalag handlar RXDs innovation Green Buffers om synkronisering av tågens krockdämpare med en ny sorts energidämpare i kopplingarna mellan tågvagnarna. Fördelen är att energin kan fördelas ut kontrollerat genom hela tåget och därmed kan tåget stå kvar på rälsen efter en krock.

Det handlar om en storslagen innovation med syfte att rädda människoliv och förbättra framtidens spårburna trafik.

– Ett paradigmskifte är att vänta i branschen när tågen blir säkrare, hållbarare och smartare, menar Roger Danielsson. Det är oerhört spännande tider som väntar med en första lansering i Europa, där England kan vara första land ut att börja använda produkterna. Inkubatorn har betytt mycket för oss på vår resa genom att vara ett bra stöd under utvecklingen av affärsmodellen som bland annat omfattar en digitaliserad helhetslösning av leveranserna, samt att vi tillsammans med våra kunder kommer att kunna minska klimatavtrycken i betydande omfattning.

Casamancéa vill göra gott för både människan, klimatet och ekonomin
Ett annat företag som får representera det ”framgångsrika Dalarna” är Casamancéa AB som just nu tar marknaden med storm och går ett mycket spännande 2022 till mötes. Linnéa Falkinger från Leksand hade en vision om att skapa en produkt som gjorde gott för både människan, klimatet och ekonomin. Utgångspunkten var att ta vara på alla de näringsrika cashewäpplen som bara fick ruttna i Afrika efter att huvudprodukten, cashewnöten, skördats och tagits hand om. I Afrika beräknades runt 16 miljoner ton cashewäpplen slängas per år. Med basen i Senegal, med 500 kvinnor sysselsatta i kommande produktion, har Linnéa skapat en helt ny produkt i de svenska livsmedelshyllorna. Och under varumärket Cashewmeetly har hennes växtbaserade cashewkött gjort succé.

– Det har varit ett händelserikt år, det har gått så fort allting, säger Linnéa. Vi lanserade produkten i mitten av oktober och den finns redan i 350 butiker runt om i Sverige, och många fler på kö för att ta in produkten. Just nu har vi en större efterfrågan är vad vi kan leverera. Och jag får förfrågningar från Norge, Frankrike, Tyskland, Belgien, USA, Brasilien, det är otroligt roligt.

Linnéa pratar om hur viktigt det är att det känns bra och att hon kan bidra på riktigt, globalt från jord till bord.
– Det här är en cirkulär, hållbar och social affärsmodell. Jag vill rädda så stora volymer av spillfrukt som det bara går i världen och samtidigt generera lika många schyssta arbetstillfällen. För att klara detta börjar vi med produktion i Kenya, Tanzania, Mocambique och Zanzibar nästa säsong parallellt med att vi bygger en ny anläggning i Senegal, vi har vuxit ur den gamla. Det här är en affärsidé som innebär stora volymer och små marginaler, men den är skalbar och kan bli hur stor som helst.

Externt kapital på ingång
I takt med framgångarna har intresset kommit från investerare.
– Jag har fått många erbjudanden från både Sverige och stora internationella företag och privatpersoner, menar Linnéa. Men jag vill att det ska kännas helt rätt. De jag vill ha med på resan ska dela min värdegrund och respektera den cirkulära affärsmodellen. Nu har jag tagit in investeringar från två aktörer varav den ena är ett lokalt företag som jobbar med hållbar logistik ut i världen, med Afrika som sin nya marknad.

Casamancéa befinner sig ännu i tillväxtfasen, samtidigt som omvärlden visar ett allt större intresse.
– Det är viktigt för mig att inspirera andra att våga, vi har så mycket möjligheter i Sverige. Bär man på en idé tycker jag att man ska ta steget och förverkliga den. Jag tror att det är viktigt att vara öppen och våga fråga och ta hjälp när det behövs. Ensam är inte stark och vi är alla nybörjare i början. Inkubatorn har varit en jättebra plattform för mig i min resa med all kunskap och rådgivning. Livsmedelsbranschen var en helt ny marknad för mig, även där har jag fått massor av stöd.

Vad 2022 kommer med vet Linnéa Falkinger inte riktigt, mer än att allt verkar gå i raketfart.
– En fråga just nu handlar om att jag behöver bygga ett team som kan jobba med mig i företaget. Och Dalarna är hemma för mig, det är här som jag vill att arbetstillfällena skapas. I framtiden skulle jag gärna ta mig till börsen, det är en dröm på sikt.

I januari ska årets nytänkare i Dalarna koras när Stjärngalan arrangeras.
– Jag är nominerad till priset, det är en ära, oavsett hur det går, avslutar Linnéa.

Victoria Ställberg

Chef Startup/inkubator

070-671 04 51