På Dalarna Science Park, utvecklas nya möjligheter för ukrainska kvinnor som flytt undan krigets fasor. Genom projektet BSI_4Women får dessa kvinnor verktyg och stöd för att inte bara hitta fotfäste i sitt nya hemland, utan också utvecklas som entreprenörer.
Under namnet Entrepreneurial Gateway har vi startat en inspirerande resa som kombinerar drömmar med konkret affärsutveckling. Tillsammans med erfarna affärscoacher och innovationsledare på Dalarna Science Park, får deltagarna arbeta med sina egna affärsidéer, marknadsföringsstrategier och kundanalyser med hjälp av bland annat verktyget Business Model Canvas.
‒ Det handlar inte bara om teori, vi blandar inspirerande föreläsningar, personliga coachingsessioner och praktiska exempel på framgångsrika företag. Kursen är flexibelt utformad med en kombination av fysiska träffar, förinspelade lektioner på engelska med ukrainska undertexter, så deltagarna kan studera i sin egen takt. Dessutom finns ukrainsktalande tolkar tillgängliga för att stötta genom hela processen, berättar projektledare Ann-Louise Larsson.
En plattform för framtiden
Målgruppen är tydlig: kvinnor från Ukraina som nu bor i Sverige och bär på drömmen om att bygga något eget. Genom kursen får de inte bara kunskap, utan också ett nätverk av likasinnade och en chans att presentera sina affärsidéer på internationella arenor, som exempelvis Carpathian Start-Up Fest 2025 i maj i Polen.
‒ Vi har redan sett inspirerande exempel på detta. Under våra workshops med ”Business Start Ukraine” har närmare 30 deltagare utforskat allt från brainstorming till speed-pitching. Resultatet blev massor av intressanta affärsidéer och en växande tro på den egna förmågan, berättar affärscoach Jörgen Steen.
En av dem är Olena, som efter att ha flytt från Ukraina ensam med sina barn och mamma, nu inte bara har fått arbete i Sverige och barnen i skola, utan också driver ett eget underklädesföretag med sex anställda, direkt från sitt kök i Ludvika! Ett strålande exempel på att inget är omöjligt när viljan och stödet finns.
‒”Det här är inga människor som sitter med armarna i kors”. Ambitionen är hög, viljan att lära sig stark, och energin smittsam. Våra möten, som ofta börjar med en enkel ”Swedish fika”, utvecklas snabbt till kreativa forum där framtidsdrömmar tar form, summerar Ann-Louise och Jörgen.
Om BSI_4Women Entrepreneurial Gateway
Projektet, som Eu-finansieras genom Interreg Baltic Sea Region, genomförs samtidigt i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Polen. Även dit har ukrainskor flytt undan kriget och flera deltar där i affärsutvecklingsprogram för att skapa en entreprenörskapsframtid i sina nya hemländer. Projektet kommer ge rekommendationer om nationella och internationella utvecklings- och finansieringsmöjligheter för affärsutveckling till utlandsfödda kvinnor.