På senare år har innovation blivit ett allt vanligare begrepp, samtidigt som alltfler personer, företag och företeelser sägs vara innovativa.
– Utifrån att benämningarna blivit lite urvattnade är det väldigt bra att det numera finns ISO-standarder inom området, säger Erik Tosterud, innovationsledare och affärsutvecklare vid Dalarna Science Park.
Erik har ägnat stora delar av de senaste sex åren åt innovationsledning och är djupt engagerad i ämnet. Utöver anställningen vid Dalarna Science Park anlitas han för uppdrag och utbildningar i innovationsledning runt om i Europa.
– En vanlig missuppfattning är att innovation är detsamma som ständiga förbättringar eller att det mest skulle handla om kreativitet. Men innovation är mer komplext än så och samtidigt mycket mer kraftfullt, säger Erik som här hjälper till att reda ut begreppen.
Nio frågor om innovation – och expertens svar
Vad är en innovation?
– Den korta definitionen är ”något nytt som skapar värde”. Den lite längre är ”något nytt eller förändrat som skapar eller omfördelar värde”.
Om en tjänst eller produkt inte skapar värde eller kan generera nya värden räknas det inte som en innovation. Däremot behöver idén alltså inte vara helt ny, den kan också vara en vidareutveckling av något som redan finns.
Varför misslyckas många innovationssatsningar?
– Oftast för att rätt förutsättningar saknas. Om ledningen till exempel vill att hela organisationen ska bli mer innovativ räcker det inte med att uppmana medarbetare att tänka och agera på nya sätt. Det går inte heller att starta ett innovationsprojekt och stressa fram snabba resultat. Studier visar också att innovationssatsningar ofta är fragmenterade och att det saknas gemensamma metoder och verktyg. Det är också vanligt att den kunskap som finns hos olika delar av organisationen inte samspelar när det kommer till innovationsfrågor.
Så vad krävs för att lyckas – vilket är framgångsreceptet?
– Rätt förutsättningar i form av kompetens, systematik och ledarskap. Du kan jämföra med att skicka ut en grupp i en mörk skog och be dem att hitta en orienteringskontroll. Hur stora är chanserna att de lyckas? Men om du förser gruppen med lampor och karta ökar såklart sannolikheten för lyckade resultat. På samma sätt är det med innovationsprocesser: ge deltagarna ett system att utgå från, förståelse för processerna och se till att de har rätt stöd, från start till mål, då kommer det att hända positiva saker.
Vilken organisationskultur behövs?
– I Sverige är vi väldigt inriktade på kvalitet och effektivitet, vilket verkligen gjort under för oss. Men samtidigt är dessa logiker något av motpoler till de som behövs för att skapa innovationer. En kvalitetsledare strävar ofta efter att eliminera oklarheter för att maximera effektiviteten i etablerade processer. En innovationsledare behöver i stället utforska och experimentera i det okända, med ett gediget system och kompetens i ryggen förstås. Vi ska fortsätta med kvalitet och effektivitet, men för att öka vår innovationskraft så behövs också en kultur som främjar arbetet med att skapa nya insikter. Med det menar jag en kultur där vi på smarta sätt tänker tankar vi tidigare inte har tänkt och ställer frågor vi inte visste att vi behövde ställa.
Vad är innovationsledning?
– Innovationsprojekt innebär alltid ett mått av osäkerhet. Du behöver ge dig ut på okänd mark och det finns ingen fastställd väg sedan tidigare, vilket kan vara väldigt läskigt. Här kan en innovationsledare bidra med struktur och hjälpa organisationen att komma framåt, även i knepiga lägen. Innovationsledaren vet också vilka kompetenser som är viktiga under olika skeden av processen och kan använda projektresurserna på ett effektivt sätt.
Varför är ISO 56000-serien viktig?
– Därför att den ställer tydliga krav och ger legitimitet till innovationsprocessen och till rollen som innovationsledare. Bakom ISO 56000-serien ligger närmare 15 års arbete av experter från över 30 länder, så det är världens mest gedigna och genomarbetade material för att vägleda oss i hur vi blir systematiskt bättre på att skapa nya och värdefulla lösningar.
Är innovationsledare en skyddad titel?
– Nej. Det har funnits innovationsledare ganska länge i Sverige och de har en varierad bakgrund. Men det blir alltfler innovationsledare som är utbildade och certifierade enligt ISO-standarden. Snart kommer också hela organisationer kunna certifiera sig (se ISO 56001).
Min organisation vill bli mer innovativ – hur tar vi första steget?
– Ta steget nu i stället för att vänta på rätt tidpunkt längre fram. Här på Dalarna Science Park har vi en rad event, program och kontaktpersoner som kan ta dig vidare. Ett annat tips är att kolla närmare på ISO 56000-serien, där finns mycket att lära. Och om du tänker anlita konsulter och utbildare, fråga först om de har sin grund i ISO 56000-serien och be att få se referensprojekt.
Behöver Dalarna fler innovationer?
– Ja, verkligen! Utan nya och värdefulla lösningar kan vi inte skapa en hållbar framtid och lösa vår tids utmaningar. Att utvecklas och röra sig på okänd mark kan vara obehagligt, vi vill ju inte gärna vara vilse. Och när världen är osäker backar vi gärna hem och gör som vi alltid gjort, det känns tryggt. Men vi får hjälpa varandra att inte göra det utan att fortsätta utforska nya vägar och ställa nya frågor, så vi kommer framåt tillsammans och fortsätter bygga en region där många fler nya, omvälvande och värdefulla lösningar skapas och sprids.
Innovationsledning enligt 56000-serien
Här finns en film där Erik Tosterud gör en kort introduktion till Innovationsledning enligt ISO 56000. Filmen är 45 minuter och inspelad under Dalarna Innovation Days 2024.
Boka ett möte
Vill du komma vidare med din idé, utveckla ditt företag eller hitta samarbeten ute i världen? Vi hjälper dig gärna vidare. Ett möte med oss är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.
Boka ett möte och låt oss hjälpa dina visioner att växa!