Lyckad take-off för Dalarna Startup Arena
– Jag blir bara glad i hela hjärtat av alla duktiga entreprenörer som vi har fått möta här i dag.
Det sa Karin O’Connor från SVT:s Draknästen då hon häromveckan medverkade i premiärupplagan av Dalarna Startup Arena.
Dalarna Startup Arena ger affärsänglar, investerare och startups en chans att mötas och lära känna varandra. Eventet hade premiär på Dalarna Science Park fredag 25 oktober, som en av de sista programpunkterna under Dalarna Innovation Days 2024.
– Vi arbetar året om med att koppla ihop startups och investerare, både i fråga om kapital och kompetens. Men att göra det i form av ett heldagsevent var nytt för oss, berättar Brita Klingberg, en av affärsutvecklarna vid Dalarna Science Park.
Närapå alla startups behöver investera i utveckling och knyta till sig kompetens innan de når marknaden och här kan forum som Dalarna Startup Arena göra skillnad, både för enskilda startups och i det större perspektivet., menar Brita.
– Att startups och investerare får kännedom om varandra är en förutsättning för att vi ska kunna stärka innovationskraften i Dalarna och därmed bidra till länets utveckling.
Stor bredd
I premiären av Dalarna Startup Arena fick åtta utvalda startups chans att presentera sig själva och sina affärskoncept framför en expertpanel. Förutom startups från Dalarna fanns även startups från Gävleborg och Västernorrland på plats.
– Vi har ett bra samarbete med inkubatorerna i våra grannlän, så därför hade vi möjlighet att samla ett verkligt starkt startfält, säger Brita.
Expertpanelen bestod av Olivia Ingemarsson från Backing Minds, Anders Tunestam från DalaCapital och redan nämnda Karin O’Connor från SVT:s Draknästet samt Dimitri Haid från Clas Ohlson Foundation.
Kvartetten fick under dagen bedöma idéer inom så vitt skilda områden som kost, virkesmätning, klimat, betong, appverktyg, tillgänglighet, filmproduktion och längdskidåkning. Och förutom att ställa en del kniviga frågor kunde experterna också bjuda på många goda råd och tips, bland annat i fråga om affärsmodeller.
Några av idéerna som presenterades har redan hunnit utvecklas under flera år, medan andra är nya och relativt oprövade. Allra mest beröm från panelen fick Svepreg, en startup som har utvecklat en ny form av virkesmätning under namnet ikorni. Bakom innovationen står Pontus Lindberg som nyligen även utsågs till regionvinnare i SKAPA, Sveriges största innovationstävling.
– I dag sker mätningen först när virket har lastats av, men med ikorni kan mätningen göras redan på timmerbilen. Det ger en effektivare hantering och minskade körsträckor, därmed också minskade klimatavtryck, förklarade Pontus.
Talangjakt
Efter en långlunch där deltagarna fick chans att bekanta sig med varandra var det plats på scenen för techentreprenören och futuristen Heaven Bereket. Hennes drivkraft är att göra skillnad för andra människor, framför allt i Afrika. Och inte genom donationer, utan genom investeringar.
Idag är Heaven en del av organisationen Pangea Angels som kopplar samman talanger med andra talanger och kapital. Hittills i år är ROI hela 2100 procent.
– Afrikas befolkning är mycket yngre än i Europa och det är tech först. Tempot är hetsigt och det finns inte heller en mängd reglementen som bromsar, så utvecklingen går snabbt, berättade hon.
Tänk långsiktigt
Dalarna Startup Arena avslutades med ett panelsamtal mellan Heaven Berekret, Oscar Westergård från startupgeneratorn Antler, Joakim Svahn från investeringsbanken Nefco samt Jörgen Bond och Erik Tosterud från Dalarna Science Park.
Oscar Westergård delade med sig av flera goda råd till de entreprenörer som fanns på plats, bland annat att se långsiktigt på relationen med en investerare eller affärsängel.
– Presentera inga glädjekalkyler och håll vad ni lovar, vi tenderar att ha väldigt bra minne.
Jag skulle säga att 80–90 procent av investeringsbeslutet handlar om vilka personliga egenskaper som teamet har och stämningen i teamet. Finns glöden och magnetismen? Finns det driv och pannben?
För att få kontakter och bygga nätverk rekommenderade panelen hela ekosystemet av främjarorganisationer, till exempel Almi, Dalarna Science Park och olika handelskammare.
– För min del har jag ofta själv sökt upp personer som jag vill lära av. Människor är generösa med sin kunskap och sina nätverk, så du kan också fråga ”Vet du någon som jag bör träffa?” för att komma vidare, tipsade Heaven.
Mer om Dalarna Innovation Days
Omfattning: Över 25 programpunkter på tre orter 22-25 oktober. Delar av programmet går att följa digitalt.
Arrangör: Dalarna Science Park
Dalarna Innovation Days möjliggörs av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Clas Ohlson Foundation, Högskolan Dalarna, Ljungbergsfonden och Region Dalarna.
Bidrar med programpunkter under Dalarna Innovation Days gör även Dalarnas energibolag, Business News Dalarna, 2047 Science Center, Region Dalarna, Arbetsmarknadskunskap, Infram, Rekryteringslots, Falu kommun, Smartsign, Sogeti, Atea, Kvadrat, Loxodonta, Nordlo, Simplitude, Aspire, Trafikverket, Ung företagsamhet Dalarna, Leksands knäckebröd, LF Dalarnas, Green Iron, Leksands Sparbank, SSAB, Ny Teknik, Forever Sustainable, ALMI Gävle Dala med flera.