Nu sätter vi Dalarna på den gröna omställningens karta – både i Sverige och internationellt

Nu sätter vi Dalarna på den gröna omställningens karta – både i Sverige och internationellt

Välkomna tillbaka till en spännande och fullspäckad Dala-höst. Vi har så mycket intressant att se fram emot. I kalendern har vi redan fullt med programpunkter, initiativ och aktiviteter där ambitionen är att befästa Dalarnas position som Sveriges nästa tillväxtregion. Höstens program kan på riktigt placera Dalarna på kartan över platser som är med och driver utveckling. Både i Sverige och internationellt.

Att vi jobbar för att beskriva den utveckling som sker i Dalarna får faktiskt omvärlden att reflektera. Ett exempel är i podden ”Momentum” av Kjell A. Nordström och Per Schlingmann, där Sparbankernas Riksförbunds VD, Björn Elfstrand lyfter Dalarnas potential som Sveriges nästa tillväxtregion. Han pratar också om hur framgångarna och Dalarnas förmåga att ständigt förnya är en avgörande faktor för utvecklingen. Detta visar att våra ansträngningar bär frukt – men för att fortsätta denna positiva utveckling måste vi hålla innovationsarbetet igång. Och det är precis vad vi gör. Länk hittar du längre ner på sidan. 

Under hösten kommer många olika aktiviteter att äga rum som fokuserar på både innovation, grön omställning och hållbar näringslivsutveckling. Vår nylanserade Cirkulära industriaccelerator slutför sin första genomförda matchning. Industrins behov av tillvaratagande av restströmmar matchas med entreprenörer som kan lösa industrins utmaningar. Detta är ett arbete som stärker Dalarnas position som möjliggörare av den gröna omställningen. Parallellt med detta så firar Dalarna Science Parks inkubator, Dalarnas enda inkubator, 20 år i december. Det kommer också att uppmärksammas både i, och utanför, vårt län.

Höstens absoluta höjdpunkt blir 2024 års genomförande av Dalarna Innovation Days, den 22–25 oktober. Det är en perfekt möjlighet för både näringsliv, akademi och offentlig sektor att tillsammans bidra till, och forma, Dalarnas framtid. Det blir fyra dagar fullspäckade av seminarier, debatter och möten med deltagare från hela Dalarna och talare från hela landet. Nytt för i år är Dalarna Start-up Arena, där företag från Dalarna får ”pitcha idéer” för en namnkunnig panel med bl a investerare som Karin O´Connor – känd från Draknästet. Vi kommer i år också att engagera våra unga som i samband med Dalarna Innovation Days får möjlighet att delta i Koko, en 360 graders multimediaföreställning där vi tar reda på deras syn på framtiden. Vi får också hit spännande föreläsare som Fredrik Reinfeld och Göran Adlen under torsdagens Daladag. Programmet är fullspäckat och anmälan till Dalarna Innovation Days sker redan nu så säkra en plats till dig och kollegorna. Läs hela programmet här.

Men före oktober månad så kommer vi även att delta vid näringslivsforum i Vansbro, en exportdag i Idre, genomföra Sustainable Tomorrow, sprida kunskap om hur vi investerar i framtida lösningar för den som vill vara med och forma framtidens entreprenörlandskap. För att summera alla våra insikter kommer hösten också bjuda på två tillfällen med Dalarna-Talks. Håll utkik i kalendern!

Vi har en mycket intressant höst framför oss. I somras tog vi Dalarna till beslutsfattarna och opinionsbildarna i Almedalen. En av målsättningarna under hösten är att ta nationella beslutsfattare och opinionsbildare till Dalarna. Följ med oss på vår spännande resa mot fortsatt regional tillväxt!

Angelica Ekholm

Länk till klippet från nr.28 En ny geografi? – podden Momentum

Länk till hela avsnitt nr.28 En ny geografi? – podden Momentum

Fjolårets succé är tillbaka – Dalarna Innovation Days lyfter nya idéer och inspirerande perspektiv

Den 22-25 oktober är det återigen dags för Dalarna Innovation Days, evenemanget som i fjol lockade nära tusen deltagare. Årets upplaga innehåller flera nyheter som bland annat riktar sig till...

Läs mer