Lova mig att du ringer!
Vi befinner oss i en triss av kriser. Alldeles nyligen befann vi oss i en pandemi som vi inte riktigt vet om vi kommit ur. Vi har ett krig i vårt närområde samtidigt som vi är mitt i en eskalerande global ekonomisk kris. Det här påverkar oss alla. Inflationen stiger och räntorna följer efter och tyvärr börjar vi även skönja varsel.
För att stötta Dalarnas företag både i motgång och medgång finns en mängd organisationer*. Ja, vi är många som finns i det företagsfrämjande ekosystemet i Dalarna. Många av oss har uppdraget att, med olika verktyg, stötta företag så att Dalarnas företag ska kunna utvecklas under både goda tider men också stärkas i tuffa tider. Vi kan bidra till att bygga skydd mot nedgång och skapa motståndskraft mot negativa förändringar i vår omvärld.
Många företag i Dalarna gör väldigt mycket bra för att identifiera och hantera risker på ett tidigt stadium. Många företag söker stöd från oss företagsfrämjare innan krisen blir ett faktum. Det är däremot fortsatt många entreprenörer som inte tar hjälp förrän det är för sent, eller inte alls.
Dalarna Science Parks uppdrag är att stötta innovativa, hållbara och skalbara företagsidéer till nationell och internationell framgång. Det arbetar vi med varje dag och på olika sätt. Dels driver vi utvecklingsprojekt som kan vara lokala, regionala, nationella eller internationella. Dels jobbar vi med företagsutveckling genom affärscoaching och strategiskt stöd i allt från start-ups till befintliga företag som behöver ta nästa steg.
Två exempel på start-ups som vi jobbar med för närvarande är Cashewmeetly från Leksand. Bolaget har synts flitigt i media för sin innovativa lösning att ta vara på cashewäpplet vid skörd av cashewnöten genom att torka frukten till ett vegetariskt ”kött”. Idag säljs produkterna dagligvaruhandeln via Axfood. Ett annat exempel där Dalarna Science Park stolt stöttar via inkubatorn är företaget RXD från Avesta. Bolaget har skapat en innovativ säkerhetslösning för tågkopplingar, Green Buffers.
I vårt utbud finns även ett affärsutvecklingsprogram där vi stöttar befintliga företag till innovativ och hållbar omställning. Ett exempel på ett företag som varit med i programmet är Orsa Stenhuggeri som nyligen gjort ett generationsskifte. Bolaget har gått från en mer traditionell tillverkning till ett företag i utveckling med många nya investeringar runt hörnet.
Vilken grad av innovation måste en affärsidé ha för att kunna stöttas av oss på Dalarna Science Park? Eller hur vet jag vilken främjarorganisation jag ska vända mig till?
Så min uppmaning blir fundera inte så mycket på det. Hör bara av dig så säkrar vi, oavsett främjare, att du som innovatör och entreprenör hamnar rätt. Det är en snårskog som vi gärna bistår med att lotsa rätt i. Vår gemensamma målsättning är att skapa ett växande och välmående näringsliv i hela Dalarna. För att exemplifiera, under kvartal tre har vi på Dalarna Science Park blivit kontaktade av idébärare och företag i en jämn ström. Av de som kontaktat oss har 30 % slussats vidare till Nyföretagarcentrum, 15% till Almi GävleDala, 15% till annan företagsinkubator i Sverige med speciell spets inom området idén ligger, 15% har slussats till Högskolan Dalarna och 25 % har vi matchat in i våra egna erbjudanden kopplade till innovation, hållbarhet och internationalisering
Har du en affärsidé? Eller finns du på ett företag i behov av innovativ och hållbar utveckling alternativt söker nya marknader? Tveka aldrig att höra av dig till oss på Dalarna Science Park!
Angelica Ekholm
VD, Dalarna Science Park
PS!
Jag måste tipsa om vår inspirations föreläsning med USA-baserade Christina Lampe Önnerud, kemidoktor, stjärninnovatör, entreprenör och företagsledare. Kanske mest känd som ”batteridrottningen från Ludvika” som med mer än 80 patent som bas startat flertalet bolag inom batteribranschen. Den 1 december kommer hon till Dalarna Science park och pratar om framtidens energilösningar. Missa inte det!
Where do we go from here? – Dalarna Science Park
*I systemet hittar vi bland andra Almi som erbjuder företagslån, riskkapital och affärsutveckling för växande företag, Nyföretagarcentrum som stöttar dig om du har en ny företagsidé och vill starta företag, IUC Dalarna som stöttar små och medelstora tillverkande företag som vill utvecklas inom produktion, kompentens, produkt och affärsutveckling, Sustainable Steel region som arbetar för utveckling inom stålindustrin. Vi har Byggdialog Dalarna som är en medlemsorganisation fokuserat på byggindustrin och Samarkand 2015 i Ludvika som jobbar brett med frågor kopplade till kompetensförsörjning samt High Voltage Valley där forskare mot energiteknik finns huserade. Invest in Dalarna som jobbar för att identifiera investeringar till vår region i form av företagsetableringar och för att stötta våra företag i regionen på en internationell marknad har vi just nu samt Business Sweden, Exportarena Dalarna och det nätverk vi har hos oss på Dalarna Science park, Enterprice Europe Network.