Inspelningar från konferensen Framtidens bransch – insekter som mat och foder
Inspelningarna är gjorda på konferensen ”Framtidens bransch – insekter som mat och foder” som arrangerades på Dalarna Science Park den 30 och 31 augusti 2022. Konferensen är en avslutningskonferens för Interregprojektet KLIPP (Klimatsmart proteinproduktion).
AGFO: Framtidsspaning
Anders Engström, innehållsansvarig och omvärldsbevakare, AGFO presenterade en framtidsspaning om den framväxande insektsnäringen.
Tebrito: Biströmmar som foder till insekter
Nils Österström, CEO, Tebrito AB och Åsa Kluck, Project Manager, Tebrito AB berättar om sin utvärdering av att använda biströmmar från industri till insektsfoder. De kan genom sina försök konstatera att det finns stora mängder restströmmar i Sverige och Norge som kan användas till insektsfoder.
NIBIO: Insekt og organisk materiale – grunnlaget for industriutvikling
Dr.scient Gunnhild Jaastad, NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) berättar om sina forskningsresultat gällande mjölmaskar och svart soldatflugors förutsättningar för att kunna användas som foder.
Invertapro
Alexander Solstad Ringheim, Invertapro, Co-founder– CEO – Insect enthusiast berättar om sitt samarbete med BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap), om hur de har utvecklat en metod för att ta hand om restströmmar.
Axfoundation: 5 ton grön fisk i disk
Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtiden mat på Axfoundation berättar om sitt arbete med Sveriges första gröna regnbågslax uppfödd av Älvdalslax AB på ett svenskt cirkulärt fiskfoder där insekter ersatt fiskmjöl och soja. Insekter som i sin tur ätit organiskt avfall i form av skal, kärnhus och brödrester. Fisken som av kockar till och med fått bättre smakbetyg än fisk om fötts upp på konventionellt foder.
Spendrups
Intervju med Cecilia Lundin, koncernansvarig miljöchef på Spendrups Bryggeri AB om företagets hållbarhetsarbete och potentialen i att använda restströmmar från öltillverkning till insektsfoder.
Antrop: One stop myndighets-shop för framtidens innovativa mat
Jenny Dannstedt, Innovaitonsledare på Antrop, Head of Service design berättar om sitt arbete med att ta fram en prototyp på en myndighetsöverskridande innovationsenhet som guidar innovatörer och hanterar innovationer där regelverk ännu inte finns. Prototypen testar ett helt nytt sätt för myndigheter att samarbeta så att det ska bli enklare och snabbare att få ut ny innovativ mat på marknaden.
Høgskolen i Innlandet: Hur utvecklar vi bärkraftiga affärsmodeller i insektsindustrin?
Trygve Stølan, Høgskolelektor och Veronica Bluementhal, Seniorforsker vid Østlands-forskning, Høgskolen i Innlandet berättar om hur man kan utveckla bärkraftiga affärsmodeller i insektsindustrin.
University of Applied Sciences: Sustainable Protein: Integrated Insect Innovations spi³ – A Case Study for Austria
Simon Berner, FH-Prof. Dipl.-Ing. Dr.-Ing från University of Applied Sciences berättar om sin forskning om hur protein från insekter kan integreras i matkedjan i Österrike. Vilka är möjligheterna, barriärerna och problemen som måste lösas?
Pronofa
Hans Petter Olsen, CEO Denofa AS och Pronofa ASA berättar om deras arbete med att utveckla nya metoder för att producera hållbara livsmedel genom att utnyttja bi- och avfallsströmmar.
Eventkock Ola Albrektsson
Ola Albrektsson har serverat insekter i både Nyhetsmorgon och Gokväll bjöd på smakprov på insektsdelikatesser och pratade om hur behöver gå till väga för att introducera nya livsmedel.
Norbite: To undercover the potential of insects to turn waste into sustainable goods
Nathalie Berezina, PhD, CEO på Norbite pratar om insekters potential, bland annat hur insekter kan användas i medicinska syften och för att förvandla sopor till användbara råvaror.
Better Insect Solutions: The commercial era of insect farming
Lars-Henrik Lau Heckmann (Lars), head of Business Development på Better Insect Solutions berättar om utvecklingen inom insektsbranschen.
Tetra Pak
Ola Strom, Food Technologist, Tetra Pak berättar om sitt samarbete med Tebrito AB där man tagit fram och förpackat en havredryck berikad med mjölmaskprotein. Tetra Pak driver flera produktförsök tillsammans med innovativa livsmedels-startups och kunder för att se till att exklusiva, proteinberikade livsmedel kan bli verklighet.